Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура Общество

Изложбата „Любов и вино“ на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ продължава традиции и поставя рекорди

  08.02.2024 19:56
Изложбата „Любов и вино“ на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ продължава традиции и поставя рекорди

Изложбата „Любов и вино“, с която по традиция Художествена галерия „Недалко Каранешев“ посреща двойния празник на 14 февруари, тази година идва с рекорди.

101 произведения на 51 автори от 17 населени места е най-голямото географско разширение на национална изложба, организирана в Горна Оряховица досега. Представят се творци от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Червен бряг, Габрово, Търговище, Стара Загора, Севлиево, Павликени, Дебелец, Долна Оряховица, Драганово, Джулюница, Равда.

Горнооряховското участие, разбира се, е най-голямо и изреждането би довело до обида, ако се пропусне някое име. Много силно участват преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, сред които е и уредникът на Галерията д-р Деница Иванова - Александрова.

Изложбата е основно живопис, но има и дърворезба, фотография, графика, дигитален печат и въобще всевъзможни техники и средства. Рамката „любов и вино“ е толкова свободно интерпретирана от авторите, че изложбата би стояла добре при всеки един повод или пък без никакъв повод. Някои творби са създадени специално за нея.

Рекорден брой са и новите имена, които вижда публиката в Горна Оряховица. Има много нови, а и много млади автори, които за първи път излагат свои картини в Галерията. Някои от познатите автори изненадват с различно лице, показвано рядко или за първи път.

Откривайки изложбата, д-р Деница Александрова покани до себе си всички автори, дошли за събитието, а те никак не бяха малко. Благодаря ви, че сте тук, обърна се тя към тях. Благодаря от името на всички ни на вас – хората, които уважихте нашата изложба, обърна се д-р Александрова към гостите в залата. Смисълът на изкуството е да се споделя, напомни тя.

След всяка изложба си тръгвам обогатена и по-чиста. Приемете дълбокото ми уважение към вашето творчество, приветства художниците и зам. кметът Петя Иванова, като покани творци и гости на разговор на чаша вино сред картините, вдъхновени от празника на божествената напитка и любовта.

Експозицията може да се види до първите дни на март. След това Галерията ще бъде домакин на още едно голямо събитие – пътуваща изложба, посветена на 20-та годишнина на конкурса „Екслибрис“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. В изложбата, която е финансирана от Министерството на културата, са включени творби от цял свят, включително и от Горна Оряховица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
изложба Любов и вино Художествена галерия Недялко Каранешев Горна Оряховица