Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Включват три блока в Горна Оряховица и един в Долна Оряховица в пилотен проект за изчисляване на такса смет по количество

  06.02.2024 13:10
Включват три блока в Горна Оряховица и един в Долна Оряховица в пилотен проект за изчисляване на такса смет по количество

Пилотен проект за измерване на индивидуалните отпадъци планират в Горна Оряховица. Той е част от подготовката на Общината за преминаване към плащане на такса смет според количеството. Новият начин за изчисляване на такса смет става задължителен за цялата страна от 1 януари 2025 г. За него се говори от много години и някои общини вече са започнали подготовката си за въвеждането на новите механизми по отчитане, Горна Оряховица на този етап обаче няма никаква готовност. И това ще бъде едно от големите предизвикателства за новото общинско ръководство през тази година.
В работна среща темата беше обсъждана от зам.-кметовете по ТСУ и по бюджет и финанси инж. Анелия Христова и Даниел Божанков, главния архитект Стефан Георгиев, началници и представители на отдели от общинската администрация.
„Трябва да преценим по кой начин да изчисляваме размера на таксата – на количество, на базата на брой ползватели или на площ“, коментира зам.-кметът Божанков, който обясни, че в момента се правят първите стъпки.
Определени са три жилищни блока в Горна Оряховица и един в гр. Долна Оряховица, в които новите механизми за изчисление ще започнат да се прилагат пилотно в реална среда, за да се намери оптималният вариант. Колко отпадъци ще бъдат депонирани за времето на този пилотен проект, е един от най-важните компонентни, които ще бъдат взети предвид.
За пилотното проучване местната власт ще разчита на живеещите в съответните сгради. Набелязани са три точки в общинския център -  в кв. „Пролет“, в центъра града и около Болницата, както и една в Долна Оряховица. Край тях ще бъдат изградени еко кътове с контейнери за разделно събиране, до които достъп ще имат само живеещите от представителните блокове.
„Целта е с разделното събиране да се намалят разходите на общината и съответно – на домакинствата. В момента таксата смет се изчислява на база данъчната оценка на имота, но това не е справедливо, защото един човек може да плаща, колкото петима, ако живеят в един апартамент“, обясни Даниел Божанков.

Предстои да се разговаря с хората в съответните квартали и да се уточнят точно четирите кооперации, които ще се включат в пилотната програма.


Ключови думи
такса смет пилотен проект Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета