Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура

Горнооряховски художници – познати, забравени и живеещи в чужбина, ще покаже Художествената галерия през 2024 г.

  04.02.2024 08:16
Горнооряховски художници – познати, забравени и живеещи в чужбина, ще покаже Художествената галерия през 2024 г.

Близо 30 събития от местно и национално значение са заложени в творческия календар на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ през 2024 г. Като в това число не влизат творческите срещи и представяния между изложбите.

Годината е посветена до голяма степен на горнооряховски автори – както познати и утвърдени имена, творящи в своя град, така и непознати автори, живеещи в чужбина и позабравени творци от миналото.

Годината започна и ще завърши с едно наложило се национално събитие – Зимния салон на изкуството, който привлича автори от цялата страна. Първата самостоятелна изложба за 2024 г. бе открита на 12 януари и представя търсенията на Гергана Рахнева в последните 3-4 години, които са свързани житейски и творчески с Горна Оряховица.

Предстои още една национална изложба, утвърдена в календара на горнооряховската галерия – „Любов и вино“. Тя ще бъде открита на 8 февруари от 17:30 часа и ще остане до 2 март. Заявките за участие продължават да идват от всички краища на страната и със сигурност ще има съвсем нови и непознати за местната публика имена.

В началото на март ще бъде открита изложба „20 години Международен конкурс „Екслибрис“, която е финансирана от Министерството на културата. Тя е замислена като пътуваща, а Горна Оряховица е една от първите й дестинации. Изложбата включва произведения, участвали през тези 20 години в конкурса, организиран от Русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“. От години в конкурса редовно участва уредникът на ХГ „Недялко Каренешев“ д-р Деница Александрова – Иванова, а от 5-6 години сред участниците и то сред награждаваните участници са и деца от нейното ателие „Екслибрис“. В края на април творчеството на младите художници ще бъде представено в отделна изложба.

Традиционно месеците март, април и май са посветени на ученическото творчество и в Галерията ще се редуват изложбите на ОУ „Иван Вазов“, „Георги Измирлиев“ и „Вичо Грънчаров“.

На 14 май се открива фотографска изложба по проект на Фондация „Трейман“. Името на изложбата „Фотография от Ларгото на София в четирите посоки на България“ показва, че ще видим панорама на страната през обективите на различни автори.

Месец май по принцип е най-натоварен откъм културни събития в Горна Оряховица заради празника на града и това се отнася и до творческия живот на Галерията. В края на месеца тя ще е домакин на изложбата, представяща сътвореното от поредния пленер „Живописатира“.

Втората част на годината е посветена на самостоятелните изложби. В края на юни Николай Палев – родом от Горна Оряховица и живеещ в Испания, се представя за първи път в родния си град с изложба на дървени пластики.

В началото на юли Георги Милев открива втора самостоятелна изложба в Галерията, в която ще покаже най-новите си постижения в областта на компютърната графика и 3D визуализациите.

От края на юли и през целия август Галерията е домакин на колекцията „Голо тяло“ на Пламен Пъчев. Включени са творби на различни автори, обединени от темата за тялото.

През септември гостува Палев – син. Владимир учи живопис в Испания и подобно на баща си за първи път ще се представи в Горна Оряховица.

Есента идва, за да даде изява на художниците от сдружението ГоАрт.

В средата на септември Петър Крусев ще отбележи с изложба своя юбилей. Месец по-късно е традиционната годишна изложба на всички от ГоАрт, а през ноември и Янко Янков открива юбилейна изложба.

Между тях ще се вмести една непозната, но много впечатляваща авторка – Мария Вангелова. За съжаление, тя вече не е между живите и ще бъде представена от своята дъщеря. Изложбата-възпоменание чака ред от три години, но вече е заложена за първата половина на октомври.

Заедно с общата изложба на ГоАрт пък ще бъде представен и още един проект, финансиран от Министерството на културата – Алея на възрожденците – скулптури на Никола Анастасов.

Финалът, както обичайно, е в средата на декември с откриването на поредния национален Зимен салон на изкуството.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Художествена галерия "Недялко Каранешев"