Четвъртък, 25 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Активни горнооряховчани превърнаха обсъждането на бюджета в 150-минутен дебат

  24.01.2024 21:41
Активни горнооряховчани превърнаха обсъждането на бюджета в 150-минутен дебат

Желанието за промяна, довело до смяната на властта в Горна Оряховица, доведе и много активни граждани на обсъждането на Бюджет 2024 г. Със сигурност толкова много хора в залата, които не са общински служители и не са свързани по друг начин с Общината, не са участвали в обществено обсъждане досега. Толкова продължително – над два часа и половина, може и да е имало, но това беше отдавна, когато в силата си бяха няколко видни граждански активисти от по-старото поколение, които вземеха ли думата, можеха да говорят с часове.

Всъщност нещо подобно се случи и през втората част на днешното обсъждане. Кучешката тема се доказа като най-устойчива и неизчерпаема не само във форумите, но и на живо. Щом се стигна до темата с кучетата и дебатът се превърна в редуване на речитативи, които повтарят до припадък едни и същи неща.

Преди да настъпи този момент на говорене без чуване, имаше истинско обсъждане. И то не само на Бюджет 2024, а на политиките, които ще се развиват в общината в следващите няколко години.

Заварихме задължения от 1,8 милиона лева, от които 976 хиляди лв. са просрочени и изискуеми. Заплашва ни и финансова корекция от 1,6 милиона лева за проекта за смяна на старите печки. Така че краткосрочните ни планове са да намалим разходите, за да стабилизираме финансите. Заедно с това вече се работи по създаване на дългосрочни планове и стратегии, които ще решават проблемите не на парче, а кардинално. Иначе с две думи планираме инвестиции в човешкия капитал и в инфраструктурата, каза като въведение зам. кметът Даниел Божанков.

След него финансистът на Общината Валя Андреева представи рамката на Бюджет 2024 с най-важните акценти в приходната и разходната програма. Бюджетът тръгва от 61,139 милиона лева. Половината е за образование и социални дейности. Инвестиционната програма е за 4,8 млн. лв. без програмите и външното финансиране. Отделно в Закона за държавния бюджет има 30 милиона лева за 12 проекта – улици и общински пътища.

В това време към обсъждането се присъедини и кметът Николай Рашков с добри новини от днешната си среща в АПИ. Започвайки да говори за предстоящия бюджет, той всъщност начерта програма за целия мандат.

Само след три години Горна Оряховица ще изглежда напълно различно, категоричен е кметът. Убедеността му стъпва на трите щастливи за Горна Оряховица обстоятелства – държавата дава 30 милиона за общински инфраструктурни обекти, ВиК обещава много сериозни инвестиции през годината, а АПИ се ангажира с голям ремонт на III-класната пътна мрежа от разклона между Стрелец и Драганово та чак до кръстовището до ПГЛПИ „Буров“ и Митницата.

Така че тази входно-изходна артерия на града е осигурена. Като добавка Общината проектира нови кръгови по „Св. Княз Борис“, велоалеи, пешеходна пътека и превръщането на основната улица в града в булевард със зелена ивица, която да разделя посоките за движение.

С ВиК се преговаря и за магистралния водопровод под Бабенец, който често аварира. Ако той се оправи, ще се реновира и входно-изходната част откъм Първомайци.

Вътре в града приоритет за тази година ще бъдат 4 улици. Принципно е одобрено финансиране за повече, но възможностите и на Общината да се справи с проектите, а и на фирмата изпълнител не позволяват повече. Така че усилията ще са върху кръга, очертан от улиците „Пирот“, „Мано Тодоров“, „Васил Априлов“ и „Христо Смирненски“. Като се предвижда ремонт от подземните комуникации до осветлението – нов водопровод, отводняване, асфалт, тротоари, осветление.

Работи се по нова организация на движението с повече кръгови кръстовища и еднопосочни улици, които да дадат възможност и за повече паркоместа. Изграждане на буферни паркинги, включително по дерето след покриването му и на мястото на покрития пазар също влизат в програмата на кмета.

Ще се инвестира и в парковата среда с нови детски площадки и реновиране на тревните площи и поливната система в парк „Пролет“. И така нататък плановете са прекалено много за един материал.

Самият бюджет, както вече писахме, балансира между традициите и смелите новаторски решения. Един от акцентите е фонд за насърчаване на раждаемостта. 10 000 лева ще се дадат на семейство, решило се на трето дете, ако отговаря на определени условия. На въпроса защо само 100 000 лева са предвидени по тази точка, бе отговорено, че сумата може и да нарасне, стига да има повече родени деца.

Решителна стъпка се прави по въпроса с кучетата. В бюджета има предвидени 200 000 лева – половината за изграждане на приют, другата половина за кастриране, чипиране и прочие мерки за намаляване на популацията на бездомните, но и за контрол над домашните кучета. Тази тема, за съжаление, преля в надговаряне на няколко от присъстващите.

Но все пак мнозина от участниците в обсъждането имаха възможност да зададат въпроси, да направят предложения, да поискат нещо. Някои от предложенията вероятно ще намерят място и по време на обсъждането на бюджета в Общинския съвет, което се очаква да е на извънредна сесия в началото на февруари. Като цяло най-хубавото беше, че много хора, които никога досега не са били активни в обществен план, се престрашиха да кажат своето мнение за общинските приоритети и финанси.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Бюджет 2024 обществено обсъждане
Последни
Седмицата
Анкета