Вторник, 16 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Димитър Лонгинов спечели оспорваната битка за председател на Ученическия Общински съвет на Гимназията

  16.01.2024 14:45
Димитър Лонгинов спечели оспорваната битка за председател на Ученическия Общински съвет на Гимназията

Ученическият Общински съвет, избран в СУ „Георги Измирлиев”, проведе първото си редовно заседание. Учениците – общински съветници гласуваха тайно за председател, а също така приеха правилник за дейността си и обсъждаха текущи въпроси.

Водещ на първото заседание беше учителят по литература Йорданка Кушева, която е автор на идеята за гражданско обучение чрез ученически Общински съвет. Иновативният предмет „Граждански диалог и лидерство”, който тя разработи, е одобрен от Министерството на образованието и тазгодишните осмокласници са първите, които учат по него. Те са и експерти към Ученическия общински съвет, в който право да бъдат избирани имат ученици от 9 до 12 клас. Вотът в края на миналата година беше електронен и излъчи 16 представители на гимназиалния курс в ОбС. Миналата седмица новоизбраните съветници бяха гости на Общината, за да се запознаят с работата на големия Общински съвет. Днес вече направиха и своята първа редовна сесия, която започна с клетва на младите общински съветници.

За разлика от истинския Общински съвет, в ученическия имаше доста оспорвана битка за председателското място. Съветниците направиха три номинации, след което гласуваха тайно с бюлетини и урна. В ролята на преброители се включиха част от гостите – директорът на училището Криси Аврамова, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, зам. кметът Петя Иванова и учителят по история и гражданско образование Любомир Стоев. Първата сесия бе уважена и от двамата зам. директори на училището Росен Димитров и Кремена Енчева.

Димитър Лонгинов от 9 „б” клас спечели вота и зае мястото на председателската банка. Негови достойни съперници бяха Деница Ангелова и Дария Димитрова от 9 „а” клас.

Поемаш една трудна задача. Председателят е пръв между равни, но върху него пада отговорността да зададе тон за работа. Пожелавам ти да съумееш да постигнеш диалог, толерантност и разбирателство. Председателят е и лицето на Общинския съвет, така че от сега нататък само шестици, пожела на младия си колега председателят на „големия” Общински съвет Огнян Стоянов.

След избора на председател съветниците приеха правилника за работа с пряко гласуване, а след това обсъждаха и предложения за празника на училището и общи въпроси.

Редовната сесия започна с приветствие от зам. кмета на Общината Петя Иванова, която съвсем доскоро беше зам. директор на Гимназията. Обществото ни се нуждае от активни млади хора. Очакваме вашите добри идеи, каза тя на младежите.

Последната дума за първата сесия пък беше за директора Криси Аврамова. Много ме радва вашата енергия и интересът ви към този предмет. Нашата цел е вие да получите най-добрите знания, за да си намерите най-добрите професии - такива, каквито ще ви допадат и ще ви правят удовлетворени. Това можем да постигнем по-добре, ако и вие участвате с вашите предложения и идеи как училището ни да стане още по-добро. Обсъждайте, предлагайте, ние сме готови да подкрепяме добрите идеи, каза Криси Аврамова.


Ключови думи
Димитър Лонгинов СУ "Георги Измирлиев" Ученически общински съвет
Последни
Седмицата
Анкета