Неделя, 14 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Урологът д-р Живко Сиромахов преглежда в Горна Оряховица и иска да убеди мъжете да се изследват редовно

  14.01.2024 19:59
Урологът д-р Живко Сиромахов преглежда в Горна Оряховица и иска да убеди мъжете да се изследват редовно

Д-р Живко Сиромахов е уролог в Болница „Вита” в София и ще преглежда в Горна Оряховица веднъж месечно. Завършил е Медицински университет Варна, след което е специализирал урология. 34-годишният специалист има 7 години практика в Националната онкологична болница в София преди настоящата си работа. Специализира в оперативно лечение, включително безкръвни лазерни операции, на уголемена простата, онкологични и андрологични заболявания, разбиване на камъни в бъбреците и др.

Урологията е такава специалност, че има заболявания за всяка възраст и пол. Потърпевши могат да бъдат деца, младежи, възрастни, мъже и жени. Няма точна статистика какъв процент от българите имат урологични проблеми, но определено са доста. В България има достатъчно специалисти, но те са разпределени неравномерно. В София, Варна и Плевен са повече от необходимото, а в други региони – почти напълно липсват. Това е една от причините д-р Сиромахов да преглежда в нашия регион, още повече, че е от Габрово и си е почти у дома.

Българските уролози са на високо ниво и разполагат с достатъчно апаратура и техническа подготовка. Друг въпрос е, че здравеопазването като цяло у нас не е добре структурирано. Най-голям проблем, що се отнася до урологичните заболявания, е късното търсене на медицински консулт и това се отнася особено до мъжете. Много малко от българските мъже следят редовно състоянието на своята простата. Затова и карцином на простата се открива сравнително късно – в средна и напреднала фаза. Едва 5% от случаите са открити в начален етап. Така че високата смъртност от това заболяване в България не би трябвало да учудва.

Карциномът на простата протича в началото без симптоматика. Моят учител в урологията проф. Нейков го нарича „тихия убиец на мъжа”. За да не се стига до това, единственият ми съвет е мъжете над 50 години да си правят всяка година изследване за туморен маркер и след това да посетят уролог, казва д-р Сиромахов.

При ранно хващане на заболяването, прогнозата е много добра. Има много възможности за лечение – хормонална терапия, лъчетерапия, оперативно, включително роботизирана хирургия. Всички тези възможности ги има и в България. И при ранно откриване на карцинома успеваемостта в лечението е много висока.

Само че много малко български мъже си правят изследване всяка година. Все пак увеличават се тези, които го правят поне на две-три години. И една от целите на такива изнесени прегледи, като в Горна Оряховица, е да се стимулират мъжете да си обръщат повече внимание.

Другото типично мъжко заболяване – доброкачествена простатна хиперплазия или уголемена простата, си идва със симптоми, които няма как да не забележиш – затруднения при уринирането, усещане за неизпразнен мехур и пр. Засяга предимно мъже над 50 години, но има и доста по-млади пациенти. Освен дискомфорт, заболяването може да има доста неприятни последици – задебеляване на стената на пикочния мехур, бъбречна недостатъчност, чести инфекции. При днешната повсеместна антибиотична резистентност това е сериозен проблем. Така че трябва да се вземат мерки възможно най-бързо, а кардиналното лечение е оперативно, смята д-р Живко Сиромахов. Има модерни лазерни операции, които решават проблема без да причиняват големи неудобства за пациента.

Д-р Сиромахов специализира също и в лазерно и безкръвно разбиване на камъни в бъбреците. Имаме апаратура, с която можем да разбием камък навсякъде, пояснява урологът.

Андрологичните проблеми също влизат в компетенциите на уролозите и имат не по-малко социална значимост, решавайки проблеми като стерилитет.

Редовни прегледи при уролог, правилна диагностика и адекватно лечение – това е рецептата за добро здраве на отделителната система, давана от специалиста.

Д-р Живко Сиромахов ще посещава Горна Оряховица всеки месец. За преглед е необходимо предварително записване и спазване на графика. Часовете за преглед са ограничени, тъй като докторът смята, че за да може да има достатъчно време за всеки пациент, не може да преглажда повече от 15-20 души на ден.

Записване на телефон: 0878897790.


Ключови думи
д-р Живко Сиромахов уролог Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета