Сряда, 03 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

След 6-месечното приключение „Гласът на България”: Симеон Славев и Аделина Колева работят на пълна газ по нови предизвикателства

  03.01.2024 16:44
След 6-месечното приключение „Гласът на България”: Симеон Славев и Аделина Колева работят на пълна газ по нови предизвикателства

Две седмици след бляскавия финал на десетия сезон в „Гласът на България”, финалистът Симеон Славев вече си е у дома и бавно се връща към живота на обикновения тийнейджър.

Сега ще му е малко трудно. Такова звездно участие оставя една празнина, която се запълва бавно. Според мен това става с много работа, затова вече работим с пълна газ по нови проекти, казва вокалният педагог Аделина Колева.

На третия ден от новата година успешният творчески тандем е заедно в репетиционната зала. Почивката е била всичко на всичко две дни. След серията от концерти в София, Симеон, заедно с останалите таланти от Школата на Аделина, зарадва и съгражданите си с участие в програмата на площад „Георги Измирлиев” на границата между новата и старата година.

Много се радвам, че Симеон вече си е при нас и бяхме заедно на 31 декември. Получи се много хубаво посрещане на Новата година и се надявам, че хората на площада са усетили нашата любов и нашата благодарност. Винаги горнооряховчани са били изключително съпричастни и подкрепящи, когато наши деца са участвали в такива формати. А когато сме заедно, енергията е голяма и нещата се случват. Затова казвам огромно благодаря на нашите съграждани и желая на всички мирна, спокойна, щастлива и здрава 2024 година, казва първо Аделина.

Благодаря на всички хора, които бяха до мен и ме подкрепяха дори, когато се чувствах несигурен и разколебан. Благодаря на моето училище ПГЛПИ „Атанас Буров” – изтърпя ми честите отсъствия. Поклон на моите родители, без които това нямаше да се случи. Благодарности за госпожата ми, която ме научи на всичко, за Мария Илиева, за бенда, въобще за всички, които бяха с мен в това приключение, добавя и Симеон.

Двамата продължават и с благодарности за НЧ „Напредък 1869”, за Мариана Попова, Георги Христов и всички останали, които подкрепяха Симеон през тези месеци.

А самото приключение започва преди повече от половин година. След като Симеон за втори път печели първо място в конкурса „Път към славата” в София, го канят в БНТ, където изпява една песен. От там пък го харесва екипът, който подготвя юбилейния сезон на „Гласът на България” и му прави предложение за участие.

Честно казано бях резервирана в началото. Мислех, че е още малък, че му трябва повече опит. В крайна сметка решихме, че сега е времето и трябва използва тази възможност, разказва Аделина.

А тя най-добре знае каква месомелачка са тези формати. Трима нейни възпитаници участваха в юбилейния концерт на „Гласът на България”, излъчен навръх Нова година. Първата победителка във формата – Стелияна Христова и финалистите Михаела Маринова и Симеон Славев са продукт на нейната школа. Самата Аделина е била част от екипа на шоуто в първите му три издания, когато беше помощник-ментор. Така че е съвсем наясно, че форматът изглежда лъскав и забавен, но всъщност изискват огромна сила, работоспособност и психическа устойчивост. Каквито не се очакват от едно 16-годишно момче.

Аз имах добро усещане. Вярвах, че сега ми е времето и нещата ще се получат, смее се Симеон.

И нещата се получиха.

За мен успехът в този формат е да стигнеш финал. В крайна сметка победителят е винаги само един, а не винаги е най-добрият. Но финалистите би трябвало да се най-добрите. Според мен Симеон трябваше да е в първата четворка, но и това пето място е огромен успех за него. Аз му благодаря, че издържа на този невероятен стрес. Беше интонационно най-стабилен, най-добре се справи с песните на български и въобще беше много над това, което се очаква на неговите години, коментира Аделина Колева.

Зад успеха на Симеон стои страшно много работа, разбира се. И то не само по време на „Гласът на България”. Самият формат е много продължителен. Предварителните снимки започнали през юни и продължили цяло лято. После имали един месец почивка, за да дойдат концертите на живо, където е най-изтощително.

Работихме страшно много, всеки ден. Когато го виждах, че е на ръба, му казвах „Давай, работи, още можеш”. Така се калява духът, обяснява вокалният педагог.

Трудното в тези формати е, че още в началото прекрачваш прага с подписването на два договора. След това вече нямаш възможност за избор. Налагат ти какво да пееш, как да изглеждаш, какво да говориш. Най-лошото за изпълнителите е, че не могат да си избират песните. Много често се налага да пеят нещо, което е напълно неподходящо за тях. Вероятно това е начин и за управляване на класирането. Но в крайна сметка всички работят зверски, подготвяйки много песни – било то удобни, или неудобни и се опитват да разкрият най-голям потенциал.

За Симеон най-трудната задача била „Хотел две звезди” на Руши Видинлиев. Дори не знаех кой е, смее се младежът. Песента е абсолютно неподходяща за него, но нямаш право на възражения, работиш, за да се представиш най-добре, допълва Аделина.

Най-трудното пък, според Симеон, не било пеенето, а интервютата. Не ме бива в говоренето, веднъж им казах, че ще ми е по-лесно да го изпея, отколкото да го кажа, обяснява момчето. Но постепенно и с това се свиква – все пак във всяко интервю те питат едно и също нещо.

В началото бях притеснен донякъде, защото попаднах в друг свят. Бил съм на много сцени, но тази е съвсем различна. Емоцията е уникална и наистина не може да се разкаже и опише с думи. Но не ме беше страх. Всичко, което досега сме отработили с госпожата, ме караше да съм сигурен в себе си. Забавлявах се и това ми помогна да преодолея стреса. Защото е наистина огромно напрежение, разказва Симеон.

Мина през няколко периода – първо еуфория, после имаше стъписване, блокаж дори. Но всичко приключи добре, уточнява Аделина.

Голямата криза била на полуфиналите. Времето било много кратко, песните – не като за него. В един момент Симеон спрял и казал „Не мога”. Но било за кратко и после се хвърлил с още по-голяма енергия.

Симеон е малък на години, но има много участия и опит на сцена. Това му позволява да контролира не само пеенето си, но и себе си. А си има и харизма – тази усмивка побеждава всички, казва Аделина и се връща 5 години назад във времето, когато започнала да работи с днешния финалист от „Гласът на България”. Симеон бил на 11 години, когато дошъл в школата. В началото имахме моменти, в които ме вадеше от нерви. Започваше да се смее на нещо свое и можеше така да продължи много дълго. Вбесявах се, но тази усмивка е побеждаваща, смее се създателката на таланти.

В крайна сметка всичко приключва добре и за Симеон ще остане първо хубавият спомен, а след това и широко отворените врати за добра кариера.

Създадох много приятелства и контакти и това е най-ценното за мен. Бяхме страхотна група. Атмосферата не беше състезателна, а приятелска. Продължаваме да поддържаме връзка. Екипът е страхотен, а бендът е невероятен. Такива абсолютни професионалисти само могат да ти бъдат пример и стимул, разказва Симеон. Не мога да разказвам много, защото тази емоция не се побира в думите. Толкова много неща се случваха, че дори нямах време да ги осъзная. Тепърва сигурно ще си спомням някои моменти, добавя още момчето.

Симеон е прекрасен, чист човек. Той е дисциплиниран, отговорен, талантлив и много работещ. Пожелавам му да не се променя. Хората усещат, когато си истински и ценят това. Сега не трябва да спира, а трябва още повече да работи. Веднага трябва да се отдаде на следващи проекти и да продължи да се развива. И дано да има късмет, защото талантът не е достатъчен, ако и съдбата не е на твоя страна, казва Аделина Колева.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Симеон Славев Аделина Колева Гласът на България Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета