Четвъртък, 28 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Започва масирано кастриране на женски бездомни кучета, Община Горна Оряховица оглежда подходящи за приют обекти

  28.12.2023 10:19
Започва масирано кастриране на женски бездомни кучета, Община Горна Оряховица оглежда подходящи за приют обекти

Единствено липсата на воля е причина досега да не бъде изграден приют за бездомни кучета в Горна Оряховица. Това стана ясно по време на двучасова среща с ветеринарни лекари и специалисти, поканени в Общината от кмета Николай Рашков.
Справянето с популацията от безстопанствени животни беше основна тема на дискусията. На нея присъстваха зам.-кметовете по ТСУ и по бюджет и финанси инж. Анелия Христова и Даниел Божанков и експерти от общинската администрация.
Настаняването на животните в приют и последващата целенасочена работа, за да бъдат осиновявани, е най-добрият начин да се реши проблема със скитащите кучета и да се предотвратят прояви на агресия от някои животни. Това е единодушното становище на ветеринарите.
В сегашната ситуация обаче, дори и куче, нападнало човек, няма къде да бъде държано в изолация, а по закон, след задължителните кастрация, обезпаразитяване и изследване за болестта бяс, се връща обратно на улицата.
Проблемът непрекъснато се задълбочава, особено през последните 2 години, съобщиха ветеринарите. Те обясниха, че още на 7-месечна възраст женските кучета са достигнали физическа зрялост и започват да раждат, а малките на една майка могат да стигнат 9 на брой.
„Най-вероятно сме единствената община, в която има убит от кучета човек, от тогава мина почти година и никаква стъпка за справяне с проблема не е била направена – нито за приют, нито по кастриране“, каза пред присъстващите кметът Рашков. „Не търпи повече отлагане, няма да жалим средства за това, започваме масова кастрация на женските бездомни кучета“, заяви кметът.
Към момента това е първата конкретна мярка, която може да бъде предприета, е мнението и на специалистите.
На срещата присъстваха и представителите на фирмата, наета да извършва кастрации, след възлагане от страна на местната администрация. Оказа се обаче, че през последната почти година те са били търсени да кастрират едва по две кучета месечно. Като причина е била изтъквана  липсата на средства.
Кметът Рашков оповести, че провежда разговори с Община Стражица, където вече са преполовени процедурите за изграждането на общински кучешки приют. Партньорство между двете администрации ще даде добро решение на проблема.  Междувременно от горнооряховската Община оглеждат и подходящи терени с постройки, лесни за приспособяване. Вече има два набелязани обекта, които биха довели до трайно разрешаване на наболелия въпрос. Технологичното време за провеждането на всички изискуеми по закон процедури и мероприятия ще отнеме около година, затова и повече няма да се отлага.  
Ако обещаваният от години общински приют в Горна Оряховица беше направен, сега нямаше да има такава ескалация на популацията и толкова трагични инциденти с нападнати хора, категоричен е кметът Николай Рашков. По думите му Общината не може да си позволи да губи повече време.
Масовото изхвърляне на домашни кучета също е сериозен фактор за увеличаване на популацията, посочиха ветеринарите. Затова кметът съобщи, че Община Горна Оряховица ще финансира кастрирането и на домашни кучета, чиито собственици искат да направят това, но не разполагат със средства.
Николай Рашков беше категоричен, че местната администрация започва стриктен контрол по съблюдаването на Закона за ветеринаро-медицинска дейност, според който всеки домашен любимец трябва да бъде чипиран и паспортизиран при ветеринарен лекар, а след това регистриран и в Общината. А според последните промени в Закона за управление на етажната собственост кучетата-компаньони трябва да бъдат вписвани и в книгата на етажната собственост.
Отскоро е започнало чипиране и на бездомните кучета, информираха експертите от Общината. Администрацията очаква да получи сканиращо устройство, което да разчита номера на идентификатора на кучето. С него ще бъде извършвана проверка за идентификация и на кучетата, които се разхождат със стопаните си, като превантивна част от комплекса мерки за справяне с проблема.


Ключови думи
кастриране
Последни
Седмицата
Анкета