Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

С безплатно кастриране борят бум в котешката популация

  29.07.2018 18:47
С безплатно кастриране борят бум в котешката популация

Масово увеличение при популацията на бездомни котки отчитат във Велико Търново. От местната администрация обмислят мерки за справяне с проблема, а от следващата година ще бъде осигурена и безплатна кастрация за домашните любимци.

До момента във Велико Търново се говореше единствено за проблем с уличните кучета. От Община Велико Търново обаче са категорични, че тяхната популация намалява за сметка на други четириноги - котките.

 „Това е следващият голям проблем, който надвисва над нас, защото колкото и да не им се вярва на хората популацията на кучета силно намаля в сравнение с други години, но за сметка на това се увеличава масово популацията на котки“, сподели началникът на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова.

Услугата за безплатно кастриране ще влезе в сила от догодина. Кастрацията на уличните четириноги обаче ще бъде доста по-сложна.

„Там е трудният проблем. Затова ще се надяваме много на собственици, на доброволци. Защото котката много трудно се залавя. Не носи на упойки както кучето. И там вече близкият контакт с доброволците ще ни окаже голямо съдействие“, сподели Зорница Кънчева-Миладинова.

В Община Велико Търново вече има постъпили оплаквания за бездомни котки, които са преносители на зарази, бълхи и паразити. Наред с тези оплаквания обаче зачестиха и сигналите от граждани, които са намерили умишлено умъртвени котки.

Михаил Михалев

 

 


Ключови думи
котешка популация котки кастриране
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати