Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

BILLA официално заяви интерес към магазин на Автогарата в Горна Оряховица

  23.12.2023 14:56
BILLA официално заяви интерес към магазин на Автогарата в Горна Оряховица

Съвсем официално вече на мястото на бившата Автогара в Горна Оряховица ще се строи магазин на BILLA. Слуховете, тръгнали преди месеци, се потвърждават от поредното инвестиционно намерение, заявено в РИОСВ от собственика на имота.

В началото на ноември започнаха изкопни работи, които бяха наречени „геоложки проучвания“ от собственика. Още тогава работниците информираха, че се готви магазин на BILLA. Малко след това „Автогара Горна Оряховица“ ООД, което притежава имота, чрез управителя си Николай Мънчев, внесе инвестиционно предложение в РИОСВ за изграждане на търговски център на мястото на сегашната сграда, която ще се събори. Докато Инспекцията отговори, че инвестиционните планове подлежат на преценка за необходимостта от ОВОС, те бяха оттеглени и процедурата прекратена.

На 4 декември обаче е внесено ново инвестиционно предложение, което като съдържание е идентично с предишното, но вече става въпрос не просто за търговски център, а за „Изграждане на магазин за хранителни стоки BILLA“.

Десет дни по-късно шефката на РИОСВ отговаря по същия начин, че предстои преценка за необходимостта от ОВОС и препраща информацията до Община Горна Оряховица, за да се информира обществеността.

Намеренията на инвеститора са да се изгради обект със застроена площ около 1124 кв. метра и разгърната площ 1876 кв. м. Цялата площ на терена е 3127 кв. м. В него се предвижда изграждане на паркинг с 30 места за автомобили, три от които за инвалиди.

Това е вторият опит на BILLA да влезе в Горна Оряховица. По времето на кмета Йордан Михтиев BILLA поиска да направи магазин на мястото на Пазара, който пък да се измести на мястото на битака. Тогава общинските съветници не се съгласиха, но след повече от 12 години веригата е намерила частен имот и няма да зависи до такава степен от благоразположението на общинарите.

Появата на какъвто и да е нов магазин винаги се посреща с интерес. Но остава проблемът с паркирането в района. Възможно е да се възроди една друга стара идея – покриване на дерето и обособяване на паркоместа по протежението му по улица „Македония“.

И другото, което ще се реши с този магазин е окончателното разделяне на терена със спомена за някогашната Автогара, която на съседите никак не липсва.

Автогарата и трите декара към нея стана частна собственост, след като бе приватизирана общинската превозваческа фирма „Янтра транспорт”. В началото Автогарата се ползваше от всички транспортни фирми в Горна Оряховица, които плащаха наем. След като „Надежда” стана основен оператор на общинската транспортна схема, не се постигна разбирателство за наема и Автогарата бе затворена. Постепенно сградата се превърна в търговски център с магазини и заведения, а паркингът си стои ограден и затворен.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
BILLA
Последни
Седмицата
Анкета