Сряда, 20 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Кметът Николай Рашков връчи „Почетен знак на Горна Оряховица” на достойни горнооряховчани и получи 150-годишна библия – дар за Музея

  20.12.2023 18:12
Кметът Николай Рашков връчи „Почетен знак на Горна Оряховица” на достойни горнооряховчани и получи 150-годишна библия – дар за Музея

Почетния знак на Горна Оряховица получиха няколко достойни горнооряховчани с принос за своя град и община.

Първите си отличия за мандата кметът Николай Рашков връчи на мъжете от доброволно формирование „Раховец”, с които заедно разчистваха от преспите затънали коли и паднали дървета. Ще разчитам на вас, вие доказахте, че сте доблестни мъже. Ще се погрижим и за екипирането на формированието, каза Рашков, връчвайки плакет и грамота на доброволците.

За приноса си в справянето с бедствието награда получиха още собственикът на „Универсал НГ” Николай Върбанов и Георги Хаджимаринов. Благодарение на тях бе преодоляна кризата с падналите стълбове на Енергото, заради която част от Долна Оряховица стоя няколко дни без ток.

87-годишният Иван Тодоров, който всяка година участва в разкопките на крепостта Ряховец, също е сред отличените. Двамата с кмета се запознаха до пирамидата, която Тодоров вдигна тази есен над крепостта. Още тогава Николай Рашков бе впечатлен от жизнената сила на възрастния мъж. Той пък от своя страна се възползва от случая, за да направи ценен подарък на своите приятели в Историческия музей.

Надянали латексови ръкавици двамата с кмета внимателно разтвориха пакета, от който излезе 150-годишна Библия, отпечатана на български в Цариград през 1871 г. Антиката има нужда от реставрация, след което ще намери своето място във фонда на Музея.

Почетен знак получи и дванадесетокласничката на СУ „Вичо Грънчаров” Никол Иванова, която намери на улицата пенсията на възрастно семейство и занесе парите в Полицията, за да бъдат върнати на хората.

За мен е чест да бъда сред вас и да дам тези плакети. Те са израз на нашето признание и уважението към това, което правите. Заедно ще направим своята община по-добро място, обърна се Николай Рашков към наградените.


Ключови думи
Почетен знак Горна Оряховица Николай Рашков
Последни
Седмицата
Анкета