Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

Областният съвет на БЧК – Велико Търново награди свои членове

  05.12.2023 16:19
Областният съвет на БЧК – Велико Търново награди свои членове

В навечерието на Международния ден на доброволеца Областният съвет на БЧК – Велико Търново награди 30 свои членове. Всички те през годината безвъзмездно са помогнали на уязвими хора във всекидневни и бедствени ситуации.

Инициативата е традиционна и се провежда всяка година в дните около 5 декември. Сред наградените са и младежи, които са част Български Младежки червен кръст, както и членове на общинските организации в областта.

„Добрите хора са родени да даряват! В живота винаги оставят мигове на красота. С магията на топлината, горяща в душата, дори да изгорят, те пазят в сърцата топлина! Добрите хора носят винаги надежда! Даряват слънце и в мрачна нощ. Намират мъничка надежда в мрака и даже път да няма, те ще изградят! Добрите хора в трудни дни успяват на всички да даряват с чудо доброта ! В трудни дни прашинка светлина даряват! Даряват слънце и искрица доброта!“

Автор на това стихотворение е Николинка Генова, която от дълги години се занимава с доброволчество и е общински председател на БЧК – Полски Тръмбеш. Казва, че откакто се помни, винаги се включвала активно в различни благотворителни акции, а днес една от мисиите й е да вдъхновява повече деца и младежи да правят добри дела.

Стихотворението „Доброта“ сътворила в нощта преди награждаването и с него успя да развълнува всички свои съмишленици по време на церемонията.

Областния съвет на БЧК откри нова зала, която беше осветена от заместник- председателя на организацията във Велико Търново Негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий. Тя символично е наречена „Зала на доброволеца“.

„На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Затова тази реновирана зала сме я нарекли „Зала на доброволеца“, каза д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във Велико Търново.

Тази година се навършват 145 години от създаването на БЧК в страната, а това са част от инициативите, с които съсловната организация във Велико Търново отбеляза годишнината.

Д-р Галина Гарева припомни, че на 25 октомври 1885 е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20 септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент.

„Ние, великотърновци имаме нашите предци, като учредители и утвърдители на Българския Червен кръст. Оттук нататък можем да се гордеем. Червеният кръст, не случайно кръст, тъй като той е толкова близко с онова, което ни поръчва Господ и Исус Христос – да бъдем милосърдни към ближния, да даваме дарения и да правим добро винаги на ближния “, напомни митрополит Григорий.


Ключови думи
БЧК митрополит Григорий Галина Гарева
Последни
Седмицата
Анкета