Събота, 24 Фев 2024
            
Горна Оряховица Култура

Режисьорът Кирил Ангелов подари участие в театрален фест в Сърбия на раздяла с трупата от Драганово

  24.11.2023 10:42
Режисьорът Кирил Ангелов подари участие в театрален фест в Сърбия на раздяла с трупата от Драганово

Последният спектакъл на Кирил Ангелов като режисьор на театъра към НЧ „Съединение 1888” в Драганово се изигра на сцената на „Балкан театър фест” в Димитровград, Сърбия. Гостуването е своеобразен подарък на Ангелов, който е свързан с драгановския театър от възстановяването на трупата в края на 90-те години на миналия век досега. А сцената в Димитровград не е избрана случайно. Кирил Ангелов е започнал кариерата си и е работил много с театър „Христо Ботев” в града, който мнозина българи знаят и като Цариброд.

През 2007 г. сме участвали на „Балкан театър фест” с постановката „Господин Балкански”. Тогава с нас играеше Борис Лазаров, който си е от Димитровград. Кирил Ангелов също е свързан с града и затова реши да направи този подарък на трупата, с която се разделя след толкова години, разказва Пепа Кабакчиева от НЧ „Съединение 1888”.

Решили да покажат на сръбска сцена своята миналогодишна пиеса „Супер секстаблетка” на унгарския драматург Габор Гьоргей. Постановката е на Кирил Ангелов и последно са я играли миналия ноември, но я възстановили само с 4 репетиции за турнето в Сърбия.

Кирил Ангелов казва, че една добра комедия трябва да е като шампанско и наистина играхме с много настроение и като на празник. Мисля, че и публиката ни разбра, въпреки езиковата бариера, споделя Пепа Кабакчиева.

„Свързан съм с царибродския театър от времето, когато нямаше достатъчно продукти и нямаше достатъчно ток, но с хората съм свързан още повече. За съжаление, някои си отидоха, другите са тук и се обичаме. Видяхме се, все едно, че вчера е било. Спектакълът е жизнерадостен, приятен за хората, текстът е хубав. Чувствам се идеално. Студено време, топло посрещане. С Драганово работя 27 години. Днес това е последният спектакъл в дългогодишната ми работа. Всичко има начало и край“, каза Ангелов в интервю за местните медии.

Краткото театрално пътешествие на драгановчани се оказало пълно с много емоции, защото попаднали в разгара на Празника на шушеницата. Това е нещо като празника на горнооряховския суджук, но много пищно, с много интересни кулинарни щандове. Видяхме магарешко мляко, най-различни сирена и кашкавали, ракии от какво ли не и въобще много интересни продукти от местната кухня и производство, разказват театралите.

Докато чакали своя час да излязат на сцената, се сгрели с емоциите на концерт пред сградата на театъра. Чухме актуални звезди на сръбската музика, които ние не познаваме. Беше интересно, споделят драгановчани.

След спектакъла и прощална вечеря с дългогодишния си режисьор, потеглили веднага обратно. Но малкото пътешествие ще се помни дълго. То слага край на един етап от развитието на театъра, свързан с Кирил Ангелов. Новият етап вече започна с режисьор-постановчик Георги Василев. Трупата вече репетира пиесата, която ще представи този сезон – „Ревизор” на Гогол. За първи път работим руска класика, малко сме притеснени, но е предизвикателство, казва Пепа Кабакчиева. Премиерата обикновено е през април. След това започват и конкурсните и фестивални участия. А театралната трупа от Драганово е сред най-награждаваните в общината. Догодина горнооряховското село ще бъде домакин и на Националния преглед на селските любителски театри.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Кирил Ангелов режисьор Драганово
Последни
Седмицата
Анкета