Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

С 500 000 лв. по-малко да плаща годишно за сметосъбиране Община Горна Оряховица, договори Николай Рашков

  16.11.2023 10:39
С 500 000 лв. по-малко да плаща годишно за сметосъбиране Община Горна Оряховица, договори Николай Рашков

С половин милион лева годишно ще бъдат намалени разходите на Община Горна Оряховица по 5-годишния договор за сметосъбиране с „Глобал Клинър“ ООД. Това договори с дружеството новият горнооряховски кмет Николай Рашков.

Той бе категоричен, че заварените условия със завишена стойност на контракта, са застрашавали сериозно финансовия баланс на Общината.

Николай Рашков припомни, че настоящият договор за сметосъбиране е подписан от бившия кмет на 1 септември - буквално дни, преди края на мандата му. До това се е стигнало, след като по-рано тази година сметопочистващата фирма поиска предсрочно прекратяване или индексация на цените по договора с Общината, който изтичаше през 2024 г.

При последвалата нова процедура за избор на фирма, със същото дружеството е бил сключен нов 5-годишен договор, но с драстично по-високи стойности – от 1 500 000 лв. на 2 868 000 лв. с ДДС годишно. Общината няма право да възстановява ДДС, така че това са реалните плащания, припомни Николай Рашков

Към настоящия момент Община Горна Оряховица вече е задлъжняла към „Глобал Клинър“ - налице е забавено плащане от 150 000 лева, установил е Николай Рашков, встъпвайки в длъжност преди дни.


Ключови думи
сметосъбиране Николай Рашков
Последни
Седмицата
Анкета