Събота, 13 Яну 2024
            
Велико Търново Култура

„Русалка“ от старинна немска легенда оживява на сцената на Театър ВЕСЕЛ

  14.10.2023 07:18
„Русалка“ от старинна немска легенда оживява на сцената на Театър ВЕСЕЛ

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 14 октомври  от 11.00 часа в читалище  „Искра” във Велико Търново, ще гостува приказната Лорелай в спектакъла „Русалка“. Последното заглавие от репертоара на театъра е участвало в „Забранено за възрастни”, „Лято, кукли и приятели“, „Шарено петле“, „Дни на куклите“, „Theatair” в България, както и в международните театрални фестивали в Баня Лука (Република Сръбска), в Брашов (Румъния) и в Мостар (Босна и Херцеговина), където спектакълът е отличен с наградата на директора на фестивала.

Драматизацията и постановката са дело на Тодор Вълов, сценографията и куклите – на Наталия Гочева, музиката – на Пламен Мирчев-Мирона, а студийният звукозапис – на Петър Атанасчев. Актьорският дует е добре познат на любителите на кукления театър – Елка Баланова и Веселин Василев. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, както и с подкрепата на Община Велико Търново и Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица.

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов. Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

Проектът „Съботни спектакли за семейна публика“ на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново и в партньорство с читалище „Искра“ в старата столица. За допълнителна информация – 0878 790 549.


Ключови думи
Русалка Театър ВЕСЕЛ
Последни
Седмицата
Анкета