Събота, 02 Дек 2023
            
Велико Търново Култура

Започва новият сезон на Кукления театър ВЕСЕЛ във Велико Търново

  02.09.2023 06:39
Започва новият сезон на Кукления театър ВЕСЕЛ във Велико Търново

Динамичен и богат на събития артистичен сезон предстои за актьорите от трупата на Куклен театър ВЕСЕЛ. След успешното провеждане на петото издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“, само седмица след неговото закриване, е началото на поредица от участия на търновските кукленици във фестивали у нас и зад граница. Още в първите дни на септември трупата ще представи своята „Русалка“ по легендата за Лорелай в юбилейното 25-то издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ и TheatAir 2023 в Пловдив. Във фестивала са включени представления на театри от България, Италия, Гърция, САЩ, Турция, Франция и Черна гора.

Спектакълът „Рибарят и златната рибка“ е програмиран в афиша на „Нощ на Самоводската чаршия“, а в края на септември „Русалка“ пътува за Босна и Херцеговина за участие в третия фестивал на кукленото изкуство „Флум 2023“ в старинния град Мостар. В юбилейната 25-та годишнина от създаването на Театър ВЕСЕЛ следват още участия в международни форуми на кукленото изкуство. „Забранено за възрастни“ в Смолян е фестивалът, където  търновските театрали ще представят „Есенна въртележка“. По-късно през октомври отново „Русалка“ пътува зад граница за участие в Международния фестивал на театрите за деца в Република Сръбска в град Баня Лука. Следват представления на „Храбрият оловен войник“ (на руски език) в столицата на Естония – Талин, а по-късно през сезона спектакълът „Принцесата и граховото зърно“ (на турски език) е поканен за участие на фестивала в Ескишехир (Турция).

През новия артистичен сезон продължава много успешният проект на Театър ВЕСЕЛ „Съботни спектакли за семейна публика“ на камерната сцена в читалище „Искра“. Вече са подбрани спектакли от репертоара на професионалните театри от Русе, Варна, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол и Пловдив, с които ще се срещне публиката на старата столица. Проектът се реализира с подкрепата на Община Велико Търново в партньорство с читалище „Искра“.

Друг проект на театъра по Програма „Култура”, включен в Календара на културните събития на Община Велико Търново за 2023 година, е „25 години с Куклен театър ВЕСЕЛ“. Децата от областния град, както и малките зрители от селищата на общината, ще гледат безплатно 20 представления на спектаклите „Хитър Петър“ и „Русалка“ до края на ноември.

Последният спечелен проект от театъра е финансиран от Министерството на културата и е със заглавие „Театър ВЕСЕЛ – 25“. До края на 2023 г. ще се реализира национално турне, посветено на юбилея на Театър ВЕСЕЛ. Ще се изиграят 25 представления на спектаклите „Русалка“, „Храбрият оловен войник“ и „Принцесата и граховото зърно“ на сцените на Столичен куклен театър, на държавните куклени театри в Бургас, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Търговище и на драматично-куклените театри в Силистра и Хасково./ сн. Театър ВЕСЕЛ


Ключови думи
Театър ВЕСЕЛ
Последни
Седмицата
Анкета