Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Местни избори 2023

Ангел Янчев: Учениците във Велико Търново могат да се хранят качествено и здравословно

  11.10.2023 13:34
Ангел Янчев: Учениците във Велико Търново могат да се хранят качествено и здравословно

В момента безплатните закуски са само за деца до 4-ти клас. Останалите разчитат на лавки и капанчета

 „Затлъстяването и нездравословното хранене е проблем за подрастващите в цяла България, но този проблем може да бъде преодолян с конкретна общинска политика, когато държавна такава липсва“, коментира Ангел Янчев, кандидат за общински съветник от „Възраждане“ във Велико Търново. Според един от най-успешните директори на средни училища в региона децата освен на добри хранителни навици могат да се учат и на трудолюбие в учебните заведения. Усвояването на нови знания в това направление е удачно да се осъществява, обработвайки общинска градина, в която да се произведат качествени пресни плодове и зеленчуци за безплатна закуска и на учениците от 5-и до 12-и клас. Тази група по-големи ученици е оставена извън обхвата и на националните, и на европейските програми за осигуряване на безплатни плодове и зеленчуци. А всъщност младежите от тази възраст имат най-голяма нужда от предоставяне на закуски.

Не е проблем Общината да се регистрира като земеделски производител, за да осъществява тази дейност. Троян вече го направи преди два месеца. Във Велико Търново може да бъде общинско предприятие. Формата е важна, но не е ключов въпрос. Осигуряването на безплатни плодове и зеленчуци за закуска на всички ученици в прогимназиална и гимназиална възраст е по-важната задача, увери той.

„Имаме акцент в програмата си за управление на община Велико Търново, който засяга именно този проблем. Първоначално предвиждаме бивш общински разсадник с площ от 19 дка, който се намира в кв. „Чолаковци“, да бъде превърнат в опитно поле. Теренът е именно с такова предназначение и има естествен водоизточник“, обяснява идеята Янчев. Възпитаници на всички градски училища ще имат възможност да полагат грижи за общинската градина под формата на практически занятия. По един декар може да получи всяко училище, за да се упражняват учениците в земеделие.

От „Възраждане“ планират да бъде възстановено специализираното общинско предприятие „Ученическо хранене“, което да въведе ред в хаоса с организирането на обедното хранене и ученическите бюфети на учениците от 1-ви до 12-и клас във всички общински училища. Ще бъдат необходими много усилия, за да се възродят част от унищожените кухни и столови помещения в училищата. Но е важно да бъде направено, защото чрез опцията за обяд в училище се отварят и широки възможности за спорт и клубове след това. Стара Загора и не само тази община са пример за запазено общинско предприятие за ученическо хранене и сериозен ангажимент на местната власт към този въпрос.

Идеята всички ученически столове и бюфети да се управляват от едно общинско предприятие не е лесна за реализиране, защото за част от помещенията са сключени договори или предназначението им е сменено.

Задачата на „Възраждане“ е да осигурим равен достъп до качествен обяд и здравословна безплатна закуска за всички ученици от 1-ви до 12-и клас.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Ангел Янчев Възраждане
Последни
Седмицата
Анкета