Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Ректорите на ВТУ и Университета в Тирана обсъдиха засилване на сътрудничеството

  27.07.2023 12:13
Ректорите на ВТУ и Университета в Тирана обсъдиха засилване на сътрудничеството

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров, придружен от заместник-ректора по международната дейност доц. д-р Анна Иванова и заместник-председателя на Общото събрание доц. д-р Владимир Владов, бяха на посещение на Университета в Тирана. Те се срещнаха с ректора на Университета на Тирана проф. д-р Артан Ходжа и заместник-ректора по международни отношения доц. д-р Бернард Дости.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със засилване на сътрудничеството между двете институции и увеличаване на мобилността на студенти и преподаватели. Освен това, тъй като и двете институции са членове на мрежата Черноморските университети (BSUN), обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството в рамките на тази мрежа за проекти и инициативи от общ интерес.

Делегацията на ВТУ имаше среща и с декана на Факултета по чужди езици на Тиранския университет проф. д-р Есмералда Кромида. Към този факултет е и лектората по български език и култура. Бяха обсъдени възможностите за проекти за съвместно сътрудничество, които да насърчават повече общи езикови и културни мостове, показващи повече от връзките между двата народа.

След това делегацията на Великотърновския университет, водена от ректора Димитър Димитров, участва и на тържествената церемония по повод успешното приключане на Лятното училище по български език в Тиранския университет, което се провежда за трета поредна година с пряката подкрепа на ВТУ, който помага с учебници и преподавателско участие по проекта за мобилност по програмата Еразъм + на Европейската комисия между двата университета. На церемонията присъстваха и ръководството на Факултета по чужди езици на Тиранския университет, представители на българското посолство в Тирана и представители на Първа инвестиционна банка в Тирана.

Участниците в Лятното училище получиха своите дипломи от ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров, заместник-ректора на по международна дейност доц. д-р Анна Иванова, заместник-председателя на Общото събрание доц. д-р Владимир Владов, декана на факултета по чужди езици на Университета на Тирана проф. д-р Есмералда Кромида.


Ключови думи
ВТУ Тирана
Последни
Седмицата
Анкета