Понеделник, 16 Сеп 2024
            

Започва Античният фестивал „Нике – играта и победата“

  15.07.2023 06:28
Започва Античният фестивал „Нике – играта и победата“

Шестото издание на Античния фестивал „Нике – играта и победата“ започва днес в археологическия резерват Никополис ад Иструм край с. Никюп. На любителите на античната история ще бъдат представени възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни. Традиционният занаятчийски пазар ще включва римска кухня, демонстрация на накити и украшения, монетосечене и грънчарство.

Участниците в тазгодишния фестивал са Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" от София; "Asociatia Culturala Tomis" от Констанца, Румъния; Група за късноантични възстановки "Dux Anticae" от Свищов; Сдружение ''Багачин - Foederati" от Лом; Гладиаторската школа "Ludus Lupercalis" от Ямбол; Проект "Тервинги" от Ямбол; свободни реконструктори и занаятчии от цяла България.

Майсторите-занаятчии, които ще оживят античния град, са бижутерът Емил Маринов и оръжейникът Ивайло Енев, монетосекачът Адриан Петров, грънчарят и експериментален археолог Георги Генов, Петър и Стефан Стефанови от великотърновския клон на НД „Традиция“, които отново ще демонстрират реконструирани от тях самите реплики на инженерни уреди и военни машини. Дуо KsANa ще закрият фестивала с концерт и с премиера на новата си песен за Улфила. Песента е по текст на Манол Глишев и идея на Владимир Попов oт Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae".

Фестивалът се организира от Кметство с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионалния исторически музей във Велико Търново и Община Велико Търново.

Програма:

10:30 Приветствие и откриване на фестивала

10:45 Римо-дакийски войни: демонстрация на екипировка, бойни построения

11.00 Битка между римляните и варварите

11.30 Животът в римския град: робски пазар

12.00 Гладиаторски игри

12.20 Антична мода

12.40 Делото на Улфила

13:10 Ръкополагане на хорепископ

13:40-14:30 Обедна почивка

По време на почивката, беседа за античния град, научнопопулярна лекция за Улфила, игри с публиката и демонстрация на антични настолни игри

След обяд

14:30 Римско-готските войни и заселването на готите в Мизия

15:30 Германска сватба

16:00 Съдебен процес

17:00 Закриване на фестивала

18:30 Концерт на Дуо „Ксана“

сн. архив RegNews


Ключови думи
Нике - играта и победата
Последни
Седмицата
Анкета