Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Фестивалът „Нике – играта и победата“ отново ще разкаже за живота на римляни и готи

  15.04.2023 13:19
Фестивалът „Нике – играта и победата“ отново ще разкаже за живота на римляни и готи

Шестото издание на Международния античен фестивал „Нике – играта и победата“ ще се проведе на 15 юли в археологическия резерват Никополис ад иструм край с. Никюп. Фестивалът се провежда ежегодно от 2016 г. насам, като имаше прекъсване от 2 г. (2020 и 2021 г.) заради наложените мерки против разпространението на коронавируса.

Традиционно фестивалът се организира от Кметство с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионалният исторически музей във Велико Търново и Община Велико Търново. Атрактивната му програмата акцентира върху живота на римляни и готи през Късната Античност, делото на епископ Улфила, а също така включва ателиета за демонстрации на римски настолни игри, антична мода и прически, игри с публиката, пресъздаване на религиозни ритуали, демонстрации на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар, спортни игри, антична кухня, рецитали на антична поезия, изпълнения на групи за eтно-фолк музика и др.

Фестивалът се радва на голям посетителски интерес от страна на местните жители и туристите и е сочен за една от причините за нарасналата популярност на археологическия резерват „Никополис ад Иструм“.

Заповядайте на 15 юли на шестото издание на фестивала, канят организаторите./ сн. архив RegNews


Ключови думи
Нике - играта и победата
Последни
Седмицата
Анкета