Сряда, 11 Oct 2023
            
Горна Оряховица Други

287 пациенти са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в МБАЛ в Горна Оряховица

  12.07.2023 09:19
287 пациенти са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в МБАЛ в Горна Оряховица

287 пациенти са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в МБАЛ в Горна Оряховица от въвеждането му в експлоатация от юли м.г., съобщи началникът на отделението д-р Илияна Донева. Тя допълни, че от май т.г. очният скенер е надграден с допълнителна функция ангио- ОСТ за изследване на кръвоносните съдове на окото.

С оптичния томограф са изследвани зрителен нерв, ретина, съдовете на окото, предния очен сегмент - камерен ъгъл, дебелина на роговицата, дълбочина на предната камера на пациенти от Горна Оряховица и региона. Чрез прецизното изследване са били установени или доказани различни заболявания - глаукома, захарен диабет, довел до промени в очните дъна, съдови заболявания на окото, исхемия на зрителния нерв, емболия, тромбоза и др. Голяма част от пациентите са насочени за оперативно лечение в отделението.

За полугодието на 2023 г. са били оперирани успешно и много възрастни пациенти като 88-годишна жена от Горна Оряховица с катаракта на двете очи и 89-годишен мъж от Стражица с катаракта на едното око. Наскоро в отделението бяха въведени в експлоатация комбиниран апарат, марка "TOPCON" за изследване на намаленото зрение на пациенти - дарение от холандската фондация SMHO „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“, както и компютърен периметър - за изследване на периферното зрение, заболявания на зрителния нерв, глаукома, закупен със средства на МБАЛ.

"За последните години отделението бе оборудвано с нова апаратура, бяха извършени ремонти на кабинетите и беше подменена изцяло дограмата, благодарение на ръководството на МБАЛ", коментира д-р Илияна Донева.


Ключови думи
д-р Илияна Донева Очно отделение Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати