Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Темида

Съдът остави в ареста двама сърби, обвинени в трафик на мигранти

  10.07.2023 14:47
Съдът остави в ареста двама сърби, обвинени в трафик на мигранти

Районният съд във Велико Търново остави в ареста двама сръбски граждани, обвинени в противозаконно подпомагане на чужденци да преминават страната. По повдигнатото им обвинение Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и между 5000 и 20 000 лева глоба.

Искането за взимане на мярката е внесено от Районна прокуратура – Велико Търново и бе поддържано от наблюдаващия прокурор в открито съдебно заседание с мотива, че е налице обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени, факта, че те нямат постоянен адрес в България, нито близки или роднини, което създава предпоставка за това да се укрият, а също така и факта, че М. Н. има предишно осъждане в Република Сърбия (за друг вид престъпление) и е излежавал ефективно присъда.

Служебните защитници на подсъдимите поискаха по-леката мярка за неотклонение „парична гаранция“, което искане обосноваха с това, че и двамата обвиняеми са направили самопризнания, оказват съдействие на разследващите органи и са изразили готовност да се явяват на заседанията, когато делото достигне съдебна фаза.

Съставът на Районен съд – Велико Търново намира, че са налице всички предпоставки по чл. 63 от НПК за взимане на мярка „задържане под стража“ и уважи направеното искане от Прокуратурата.

Определението на Районен съд – Велико Търново подлежи на обжалване в тридневен срок пред Окръжен съд – Велико Търново. 


Ключови думи
трафик на мигранти
Последни
Седмицата
Анкета