Петък, 25 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

ФА „Сидер войвода” празнува 70 г. с голям концерт

  09.07.2023 12:11
ФА „Сидер войвода” празнува 70 г. с голям концерт

През 1953 г. група ентусиазирани младежи, обладани от много жар и любов към народните песни и танци, полагат основите на малък самодеен колектив. Повечето са служители на тогавашния Околийски народен съвет, а ръководител им е Иван Белчев.

Единственият пример за подражание по това време е наскоро създаденият Държавен ансамбъл за песни и танци с главен художествен ръководител Филип Кутев.

От 1963 г. горнооряховският ансамбъл носи името на възрожденеца и борец за свобода и просвета Сидер Грънчаров, роден в Горна Оряховица.

От деня на своето създаване до днес ансамбълът има широка концертна дейност. По села и градове, по събори и фестивали, в България и извън нея. Ансамбълът е изнесъл над 3500 концерта пред повече от 3 500 000 зрители.

Носител е на 21 златни медали от национални фестивали и конкурси.

Посетил е над 30 страни в Европа, Азия и Африка.

През 1970 г. ансамбълът участва във фестивала в град Агридженто на остров Сицилия, Италия. От там колективът се завръща с купата на президента на острова и купата на град Шиака.

При турнето в Тунис през 1973 г. при участие в Международния фестивал в град Картаген ансамбълът е удостоен със златен медал.

За високи художествени постижения в самодейното изкуство ансамбъл „Сидер войвода” е обявен за „Представителен”. През 1973 г. е награден с орден „Кирил и Методий” – II степен.

През 1976 г. участва в Балканския фестивал в Охрид.

През 1983 г. печели „Златна брадва“, през 2017 г. „Сребърна брадва“  от престижния международен фолклорен фестивал в гр. Закопане – Полша.

В 1996 г. участва в международния фолклорен фестивал в гр. Агридженто, Италия и печели наградата на публиката.

През 1999 г. участва в международния конкурс в гр. Барселона. Заема 3-то място при танците и 5-място в хоровия конкурс.

През 2002 г. е участието в международен фолклорен конкурс в гр. Боюкчекмедже, Турция, където заема 1-во място.

С голям успех е съпътствано участието на ансамбъла  в  националните конкурси за камерни танци, провеждани в гр. Горна Оряховица, на които получава високи отличия.

2003 г. - по случай 50-годишнината на състава е удостоен със „Златна лира”, а през 2013 г., за 60-та му годишнина,  с „Кристална лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” е правил записи в Българската национална телевизия и в телевизиите на Полша, Унгария, Дания, Югославия и др.

Успехите на ансамбъла до голяма степен се дължат на самобитния облик на неговата творческа дейност. Колективът има ясна цел и очертан път на нашенското, местното, мизийското в танца, музиката и костюма.

Вещото познаване на българския фолклор и умението той да се интерпретира и усъвършенства художествено довеждат до оригиналното пресъздаване на прекрасните танци „Еленска ръченица”, „Русалци”, „Буйник”, „Варненски танц”, „Крайдунавски танц”, „Тракийски танц“, „По Трифоновден“, „Пирински танц“ и др. Както и оркестровите разработки „Хайдушка сюита”, „Горнооряховско дайчово хоро“, „Родопска сюита“ и акапелните песни „Сватба“, „Брала мома ружа цвете“, „Петлите пеят“, „И думай Злато“ и десетки други.

За художествено творческото израстване на ансамбъла свой дял имат композитори хореографи и диригенти като Филип Кутев, Маргарита Дикова, Кирил Стефанов, Кирил Харалампиев, Кирил Дженев, Георги Бояджиев, Методи Кутев, Христо Тодоров, Борис Вълков, Димитър Димитров, Димитър Динев, Николай Пефев, Иван Вълев, Николай Кауфман, Георги Хинов, Милчо Василев, Георги Генов, Георги Петков и др.

За тази огромна творческа дейност, за големите художествени успехи постижения и отличия, завоювани постоянно на многобройните прегледи и фестивали, най-голям дял се пада на неговото художествено ръководство в лицето на всички художествени ръководители.

Вече 70 години светнат ли пъстрите носии, светва сякаш цялата българска земя, ширнала се от Пирин и Шопско до Странджа и от Тракия през Мизия до Добруджа. И всички участници в ансамбъла през тези години са носели, носят и ще пренасят тази чудна хубост на песни, танци и свирни от далечното минало, през мислите и сърцата си към бъдното.

В тържествения концерт по повод своята 70-та годишнина ансамбълът ще представи фолклорни картини от Северняшка, Добруджанска, Тракийска, Пиринска, Родопска и Шопска фолклорни области.

В тези картини са включени музикално танцови постановки, оркестрови изпълнения и акапелни песни - емблематични за ансамбъла в различните етапи на неговото развитие.

Успоредно с това е подготвен и нов репертоар, с който ще бъдат изненадани почитателите на ансамбъла.

Като финал на концерта ще има изпълнения на бивши оркестранти, певици и танцьори, които през годините са дали своя принос за развитието на състава.

Концертът, озаглавен „Любов и клетва“, ще бъде на 15 юли от 18:30 часа в салона на НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица.


Ключови думи
ФА Сидер войвода
Последни
Седмицата
Анкета