Неделя, 08 Сеп 2024
            
Избори 2 април 2023 г.

15 столетници имат право на глас в област Велико Търново

  31.03.2023 12:02
15 столетници имат право на глас в област Велико Търново

15 души от област Велико Търново, навършили 100 г., имат право да гласуват на изборите в неделя. В деня на вота рожден ден ще посрещнат 154 човека. Четирима са младежите, които ще станат на по 18 г. на 2 април и ще имат право за първи път да пуснат бюлетина. Други 1091 момчета и момичета са навършили пълнолетие между проведените през октомври 2022 г. предсрочни парламентарни избори и 2 април 2023 г. Те също ще могат да идат за първи път до изборните секции.

413 са секциите, които ще отворят в 7 часа в неделя в област Велико Търново. 399 от тях са стационарни, 5 са подвижни, а 9 ще бъдат разкрити в специализирани заведения, информира днес председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова.

В община Велико Търново подвижните секции ще са 2, по 1 ще бъдат разкрити в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и в ареста. В Горнооряховска община ще има 1 подвижна секция и 1 в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. В община Павликени подвижната секция също ще е 1, по 1 ще има и в местната болница и в дома за стари хора. Секция ще има в Специализираното медицинско заведение в Полски Тръмбеш, в Свищовско секциите са в Болницата и в Дома в Овча могила, В община Сухиндол ще има 1 подвижна секция и 1 в Дома в Горско Косово.

3377 души са ангажираните в секционните избирателни комисии в област Велико Търново.

Към днешна дата хората с право на глас в областта са 204 728, окончателният им брой ще е ясен в неделя.

Днес с полицейски конвой в Районната избирателна комисия ще пристигнат 307 машини за гласуване. В 399 секции ще има видеозаснемане на преброяването и попълването на протоколите. Устройствата за това вече са в общинските администрации.

В рамките на приключващата днес предизборна кампания в Районната избирателна комисия не се постъпвали сигнали за нарушения. Според Десислава Йонкова това означава, че партиите и коалициите, които в неделя ще си оспорват гласовете на избирателите, спазват законодателството.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Десислава Йонкова Районна избирателна комисия
Последни
Седмицата
Анкета