Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Над 150 ученици от България и чужбина участват в конкурса „Пространство и време“ във ВТУ

  24.03.2023 13:53
Над 150 ученици от България и чужбина участват в конкурса „Пространство и време“ във ВТУ

Днес във Великотърновския университет се провежда Седмият национален ученически конкурс с международно участие „Пространство и време“, организиран от Историческия факултет и Академията за лидери към него.

Във форума участват ученици от гимназиалната образователна степен (8-10, 11-12 клас). Конкурсните творби се оценяват от научно жури, в състава на което участват авторитетни университетски преподаватели от различни катедри на Факултета. Общият брой на участниците в конкурса е 153. Постъпилите конкурсни материали са общо 129, от които 71 разработки по география и 58 разработки по история. 85 ученици са работили по географски теми, а 68 са предпочели историята. 12 от материалите по география са в съавторство, а по история колективните работи са 5. До публична защита са допуснати 67 разработки по география с 85 участници и 55 разработки по история с 65 участници. Три са форматите, в които има участници в секция „География“: презентации (51), 15 есета (15) и блогове (1).

В секция „История“ предпочитаният формат на писмена работа са рефератите и отговорът на исторически въпрос (39), но има също така исторически есета (презентации (7) и видео (1). Публичната защита се провежда присъствено и в дистанционна форма. Географията на конкурса включва различен тип училища от гимназиалната образователна степен, разположени на територията на цялата страна: София, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Благоевград, Кърджали, Видин, Самоков, Враца, Монтана, Габрово, Тетевен, Троян, Сопот, Петрич, Айтос, Попово, Разград, Генерал Тошево, Тутракан, Джебел, Дулово, Ямбол, Казанлък, Дупница, Гоце Делчев, Якоруда, Годеч, Горна Оряховица, Левски, Правец, с. Слащен (обл. Благоевград), с. Победа (обл. Добрич), с. Черноочене (обл. Кърджали). За поредна година в конкурса има участници от българските общности в чужбина. Освен представители от диаспората ни в Украйна, до втория кръг на конкурса са допуснати и ученици от Българското училище „Д-р Петър Берон“ в Прага (Чехия). Учениците от Българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим (Италия) са изпратили видео, посветено на Апостола на свободата. Всички участници в заключителния етап на Ученическия конкурс ще получат специална грамота на Историческия факултет, а лауреатите на конкурса ще бъдат отличени с книги.

На учениците от ХІІ клас, получили оценка над „Много добър 5.00“, се предоставя възможност да се запишат за студенти в избрана от тях специалност на Историческия факултет през учебната 2023–2024 г.


Ключови думи
Пространство и време
Последни
Седмицата
Анкета