Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Долнооряховско пускали първите отрязани лозови пръчки в реката, за да се лее виното като водата й

  14.02.2023 13:30
В Долнооряховско пускали първите отрязани лозови пръчки в реката, за да се лее виното като водата й

Богата програма, свързана с традициите около Трифон Зарезан, подготви екипът на Историческия музей в Горна Оряховица и Етнографския музей в Долна Оряховица. Така служителите отдадоха дължимото на един от най-тачените празници. Подкрепиха ги от долнооряховското НЧ „Христо Козлев 1883“, местния пенсионерски клуб „Надежда“, Кметство Долна Оряховица и една от най-новите винарски изби в региона – „Lege Artis“, основен спомоществовател на празничното събитие.

Водосвет, възстановка на обичая зарязване на лоза, дегустация на вината на „Lege Artis“ и връчване на награди за най-добри домашни бяло и червено вина и най-добра ракия бяха акцентите в програмата.

Отрязват се от 3 до 6 пръчки, а първите от тях се пускат в реката, за да може виното от бъчвите да тече така буйно, както водата й. Информацията черпим от записки, съхранявани в музея в Долна Оряховица, водени от основателя му Първан Бабанов. Той е развивал активна издирвателска дейност, събирал е от възрастни хора информация за обичаи, песни... Пазим ги в Етнографския музей, разказа уредникът Петър Георгиев минути преди да бъде направена възстановката.

Нелека задача имаше четиричленното жури, което трябваше да определи башмайсторите на вино и ракия. Финалистът в тв формата „Hell`s kitchen“ Ивайло Иванов, зам.-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев и собственикът на винарна „Lege Artis“ Калин Върбанов избираха измежду 25 червени и 11 бели вина. В тях журито търсеше балансиран, изчистен вкус, без кисели жилки, също аромат, цвят. Най-добрата комбинация сред критериите откри при червеното вино на Михаил Катрев, Красимир Грешев и Динка Костова, класирани на първо място. Втори стана Пламен Гайдаров, а трети – Борислав Досев. При белите вина първото място си поделиха Владимир Николов и Цанко Михайлов, следвани от Михаил Катрев и Марияна Сергева, взели втори награди, и Пламен Гайдаров с трета. Според журито, най-добре край казана за ракия са се справили Христо Кабакчиев и Янислав Тодоров, втори са Йордан Панайотов и Росен Наков, а трети Мариана Гайнурова и Анка Стоянова.    

Изложба с рисунки на децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица, посветена на празника, и музикални изпълнения на самодейци от града също задаваха тон на празника. За него в Етнографския музей бяха народният представител в 45-о, 46-о, 47-о и 48-о Народно събрание Димитър Николов, общинските съветници Николинка Костова и Добрин Дериджиян, много долнооряховчани и гости на града.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Етнографски музей - Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета