Неделя, 15 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Развитието на визуалните изкуства обсъждат на международен форум във ВТУ

  20.10.2022 10:42
Развитието на визуалните изкуства обсъждат на международен форум във ВТУ

На 21 октомври от 11 часа в зала „Европа“ на Ректората на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се открива международна научна конференция на тема „Визуални изследвания“. Тя се провежда за осма поредна година и се организира от катедра „Изкуствознание и художествено образование“ на Факултета по изобразително изкуство с ръководител проф. д.н. Антоанета Анчева.

Конференцията не случайно носи името „Визуални изследвания“, тъй като тя подготви базата и обоснова стремежа и целта на катедрата да стартира едноименна бакалавърска програма, в която вече се обучава третият випуск студенти, които ще присъстват на научния форум, а някои от тях ще вземат участие в него. „Визуални изследвания“ е и наименоването на академичното списание за изкуство, култура и хуманитаристика, инициирано от същата катедра, чиито старт беше през 2017 година, а понастоящем излиза вече по 3 броя годишно.

В конференцията тази година участват 46 учени и творци, професори, доценти, асистенти и докторанти от всички водещи висши училища и институции по изкуство от страната и чужбина: Националната художествена академия, ИИИзк, БАН, Институт за литература, БАН, Институт по философия и социология, БАН, Нов български университет, УАСГ, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ВСУ „Черноризец Храбър“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Национален университет за изкуства в Букурещ, Румъния, Университета в Келца, Полша и др. Инициирането и провеждането на вече традиционната за ВТУ конференция „Визуални изследвания“ е провокирана от процесите в съвременното общество, свързани с развитието на визуалните изкуства. С глобализацията на културните процеси и тоталното присъствие и налагане на визуалния образ теорията играе все по-важна роля. В съвременната култура видимо нараства комуникационната роля на изкуството, което е и начин на познание, самопознание, поведение, а визуалните възприятия са важен компонент на съвременните художествени практики.

Конференцията дава възможност да се разшири кръгозорът на изследователското, експериментално и теоретично познание в сферата на изкуствата и културата./ сн. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

 


Ключови думи
визуални изкуства ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета