Сряда, 18 Яну 2023
            
Велико Търново Темида

Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Теодорина Димитрова-Николова за втори мандат председател на Окръжния съд във Велико Търново

  19.10.2022 13:00
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Теодорина Димитрова-Николова за втори мандат председател на Окръжния съд във Велико Търново

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра с 11 гласа „за“ Теодорина Димитрова-Николова за втори мандат административен ръководител – председател на Окръжен съд – Велико Търново.

Димитрова-Николова има над 26 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва като съдия в Районен съд – Горна Оряховица на 18.11.1996 г., след което от 27.06.2000 г. е заместник-председател на съда, а от 05.07.2006 г. отново заема длъжността „съдия“. От 15.05.2012 г. е съдия в Окръжен съд – Велико Търново, като в периода 23.03.2015 г. до 03.06.2016 г. е командирована в Апелативен съд – Велико Търново. От 12.07.2016 г. до 10.11.2016 г. изпълнява функциите заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново, след което до 10.11.2021 г. е първи мандат административен ръководител на съда. От 11.11.2021 г. изпълнява функциите на административен ръководител на Окръжен съд – Велико Търново.

Теодорина Димитрова-Николова кандидатства за длъжността, мотивирана от натрупания дългогодишен опит като съдия и като административен ръководител и от постигнатото в Окръжен съд – Велико Търново през първия ѝ управленски мандат. Според нея успешното управление може да бъде реализирано при приемственост и надграждане на създадените добри практики и механизми на управление на съда. Като съществено основание тя посочва също добрите взаимоотношения както с магистратите от съда и от съдебния окръг, така и получената подкрепа от съдиите и служителите.

Във втория ръководен мандат Димитрова-Николова има амбиция да продължи усъвършенстването на управлението на съда като гаранция за постигане на ефективно и качествено правосъдие; ще работи за развитие и оптимизиране на кадровия му потенциал за постигане на максимално качество на съдебната дейност и високо ниво на административно обслужване. Сред набелязаните приоритети са гарантиране на достъпа до правосъдие; осигуряване на прозрачност, отчетност, предвидимост и публичност в работата на съда като гаранция за обществено доверие. Планира се усъвършенстване на управлението на делата чрез точно определяне на функциите на заместник-председателите и на лицата, които разпределят отделните видове дела, съставяне на график за редовните и извънредни заседателни дни по дела, спазване на принципа за случайно разпределение на делата и упражняване на административен контрол за срочността на разглеждането им и за изготвяне на съдебните актове.

Предвижда се провеждане на общи събрания на съдиите за анализ и обобщаване на практиката на съда, стриктно водене на Регистър за отводите и извършване на периодичен анализ на причините, както и насърчаване на активната роля на съдебните състави по дисциплиниране на страните в процеса, чрез използване на предвидените в процесуалните закони средства и своевременно реагиране при констатиране на недобросъвестно упражняване на процесуални права от страните. Според кандидата за поддържане на висок стандарт за компетентност на съдиите и на съдебните служители е необходимо да бъдат усъвършенствани Вътрешните правила за организацията и управлението на човешките ресурси в съда, ежегодно да се провеждат адекватни на конкретните потребности обучения и други.

Въпроси към кандидата поставиха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева, Олга Керелска - членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, относно предвидените цели за развитие на съда, какво ще предприеме за решаване на кадровия дефицит в съда и в съдебния район. Поискано бе мнението ѝ за необходимата щатна численост на съдиите, оптимално обезпечаваща правораздавателния процес; за управленския ѝ екип; във връзка с командироването на съдии за решаване на кадровите проблеми, както и по отношение на бързината конкурсните процедури.

Подкрепа за кандидатурата на Теодорина Николова-Димитрова заявиха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска – членове на ВСС, както и Георги Чолаков – председател на ВАС, като се мотивираха, че притежаваните от нея професионални и етични качества съответстват на законовите изисквания, на показаните от нея съпричастност и отзивчивост, умение да се справя с критични ситуации, енергичност и воля за решаване на възникналите въпроси, като поема отговорност за своите решения.


Ключови думи
Теодорина Димитрова Окръжен съд - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати