Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Темида

Магистрати от Окръжен съд – Велико Търново взеха участие в онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение

  22.04.2021 15:39
Магистрати от Окръжен съд – Велико Търново взеха участие в онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение

Председателят на Окръжен съд – Велико Търново съдия Теодорина Димитрова и зам.-председателят съдия Ивелина Солакова взеха участие в онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение /ЕМСО/. Събитието, организирано от Националния институт по правосъдие, се проведе в периода от 20 до 22 април,  в  онлайн формат през платформата за видеоконферентна връзка ZOOM. Общо 10 съдии и прокурори от Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватска и Босна и Херцеговина обмениха професионален опит и добри практики чрез виртуални срещи и дискусии с българските си колеги.
Съдия Димитрова и съдия Солакова направиха кратка презентация за историята, дейността и функциите на Великотърновския окръжен съд. Чуждестранните магистрати задаваха въпроси на своите колеги, касаещи натовареността и атестацията на съдиите, документообработването и работата с деловодни програми и прилагането на медиацията като алтернативен способ за доброволно разрешаване на спорове.
През трите дни участниците в обмена се запознаха с българската съдебна система и дейността на Националния институт на правосъдието, присъстваха на онлайн излъчване на съдебно заседание на Софийския районен съд, активно участваха в организираните виртуални дискусии с български съдии, прокурори и следователи. В рамките на програмата беше излъчен филм за забележителностите на София като част от културния аспект на обмена.
Участието на съдии от Окръжен съд – Велико Търново в програми за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение е традиция. Великотърновски съдии са гостували на органи на съдебната власт в Полша, Германия и Испания. През годините ВТОС е бил и съд-домакин по различни програми на Европейската мрежа. През 2012 година съдиите посрещнаха свои колеги от Испания и Италия и прокурори от Германия. През 2016 година Европейската мрежа за съдебно обучение за първи път организира обмен на опит между административни ръководители на съдилища от държавите членки на Европейския съюз. Първият реализиран обмен бе на председателя на Окръжния съд в гр. Хайделберг д-р Франк Бреде, който посети Великотърновския окръжен съд. През 2017 година ВТОС посрещна трима съдии от Кралство Испания.
Тази година, заради пандемията от COVID - 19 Националният институт по правосъдие организира за първи път онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение. 


Ключови думи
Теодорина Димитрова Окръжен съд - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати