Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Шофьорите са най-търсени и на нашата борса, не само във Великобритания

  02.10.2021 09:19
Шофьорите са най-търсени и на нашата борса, не само във Великобритания

Кризата във Великобритания, която някои обясняват с ограниченията след Брекзит пред източноевропейските шофьори, всъщност е добре позната и на работодателите в България. Шофьорите се оказват най-търсените кадри и на родния трудов пазар. И то не само от големите логистични фирми, които работят по европейските пътища.

Винаги има недостиг на шофьори. Свободни места има обявени постоянно. Ако някой случайно се окаже на борсата, се устройва на нова работа за не повече от месец, коментираха от Бюрото по труда в Горна Оряховица, където и в момента има 5-6 свободни позиции за шофьори в местни фирми. Отделно е търсенето за международни шофьори, което е постоянно и в момента има обявени 80 места извън региона на Горна Оряховица, Лясковец и Стражица, който се обслужва от Бюрото.

Бизнесът в Горна Оряховица и региона е тясно свързан с транспорта. Повечето фирми внасят суровини, изнасят продукция и постоянно се нуждаят от шофьори. В региона оперират и няколко големи транспортни фирми, които работят на международните пазари.

Минимум 4000 лева е заплатата, която се предлага за международен шофьор. Но пък условията за работа са тежки и малко хора издържат дълго време живота, затворен в една каросерия. На местния пазар пък възнагражденията са доста по-ниски и макар да са над средното за региона, професията пак не е сред предпочитаните.

Най-трудно се намират кадри за обществения транспорт. При шофьорите на градски автобуси има голямо текучество и фирмите са в постоянно търсене. Основната причина хората да се дърпат от тази работа е е големият стрес, на който са подложени постоянно, и голямото натоварване. То пък идва от това, че няма достатъчно шофьори за нормално покриване на курсовете.


Ключови думи
Бюро по труда Горна Оряховица шофьори
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати