Петък, 10 Дек 2021
            
Велико Търново Култура

Великотърновският театър закрива „Сцена на вековете“ с оперетата „Българи от старо време”

  03.09.2021 09:34
Великотърновският театър закрива „Сцена на вековете“ с оперетата „Българи от старо време”

Екипът на МДТ „Константин Кисимов“ ще закрие шестото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” с оперетата „Българи от старо време“. Спектакълът ще бъде представен на откритата сцена на крепостта „Царевец” във Велико Търново на 10 септември от 21 часа. Билети се продават на касата на театъра и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев” №5, както и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Grabo.bg.

Оперетата по едноименната повест на Любен Каравелов е сред най-обичаните постановки в афиша на великотърновския театър. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото - на Коста Райнов. Популярният тенор и режисьор Марио Николов е автор на постановъчната версия на "Българи от старо време" за търновска сцена, а диригентската палка е поверена на Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова.

В представлението участват солисти, актьори, хор, балет и оркестър на театъра. Заедно с тях на сцената на Царевец ще излязат и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл "Искра" с ръководител Борислав Ангелов, който заедно с Румяна Маркова е работил над хореографията в оперетата.

Спектакълът представя една вълнуваща история за любовта, изпълнена с познати български образи и лица, която разказва за “препятствията” между двама влюбени, устремили се към венчилото. Комичните ситуации, великолепните музикални моменти и фолклорните танци по неповторим начин допълват забавния сюжет, който в нашето забързано ежедневие ни карат да се посмеем на родните ни нрави. Проблематиката, която третира оперетата, е вечно актуална. Разкриването на уникалната българска народопсихология, както и изграденият паралел с нашето съвремие, карат зрителя да се забавлява, усмихвайки се дори на собствените си виждания и идеи за света. Красотата и любовта, гордостта на българина, смеха и обичта нека останат дълго в сърцата ни с българите от „старо” време.

„Българи от старо време“ е второто заглавие, което великотърновският театър ще представи на фестивалната сцена на Царевец това лято. През юли екипът на Музикално-драматичния театър зарадва ценителите на изкуството с  операта „Травиата“ на Джузепе Верди. Премиерата в двореца на българските царе аплодираха над 500 зрители от цялата страната, както и гости от различни държави.


Ключови думи
Българи от старо време Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати