Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

164 облака са атакували самолетите за борба с градушки, само от 6 е паднал град

  29.08.2021 09:00
164 облака са атакували самолетите за борба с градушки, само от 6 е паднал град

Въпреки че тепърва предстои анализ на експерименталния проект за самолетна борба с градушките, ефективността на метода е очевидно много висока.

Активният сезон беше открит на 14 май 2021 г. Базираните в Горна Оряховица три самолета защитават територия от около 30 милиона дка в Централна Северна и Севроизточна България, като са изключени териториите, попадащи в подходите за кацане на самолетите на летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица. От тази дата до момента полети е имало в 44 дни. В 29 дни са проведени въздействия. В останалите 15 дни са извършвани така наречените патрулни полети, като в тези дни са регистрирани купесто-дъждовни облаци, които не са достигнали до параметри, характерни за градовите, но се налага да е излетял бързо реагиране при необходимост. Изразходени са 4396 палки сребърен йодид. Обработени са 164 облака и само от 6 впоследствие е валял град.

Този факт доказва ефективността на метода и необходимостта той да бъде продължен, но решението трябва да се вземе на държавно ниво заради финансирането, коментираха от Агенцията за борба с градушки.

Защита със самолетен способ се прави за първи път в България и тепърва ще се анализират данните от пилотния проект. За него бяха заделени 5 милиона лева (4 999 200 лв. да сме точни).

От началото на активния сезон по противоградова защита през тази година над територията на България преминаха множество атмосферни процеси, които доведоха до нуждата от по-интензивни действия и съответно изчерпване на финансовия ресурс. Министерство на земеделието, храните и горите предприе необходимите действия и с Постановление на Министерския съвет бяха предоставени допълнително 500 000 лева за продължаване на дейностите по проекта. В допълнение чрез Министерството на земеделието, храните и горите беше отправено и искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет (МКВПМС) за отпускане на целево подпомагане на Агенцията за осъществяване на противоградовата защита със самолетен способ до края на активния сезон на 2021 г., но до момента Комисията не е реагирала, така че полетите от Летище Горна Оряховица вероятно ще спрат преди края на сезона.

Точни разчети ще се направят, като се получат и анализират данните за прибраната продукция. Но определено цената на продукцията ще надхвърля многократно разходите за противоградова защита със самолети. Това също трябва да се вземе под внимание при решаването на съдбата на самолетната противоградова защита. Определено заложените за пилотния проект средства не са достатъчни. Но и увеличаването им ще е по-изгодно от загубите ан продукция при градушки, коментират от Агенцията.


Ключови думи
градушки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати