Понеделник, 27 Дек 2021
            
Лясковец Общество

Училище от Лясковец е сред новите „Училища за пример“

  20.08.2021 15:59
Училище от Лясковец е сред новите „Училища за пример“

НУ "Цани Гинчев" от Лясковец е част от втория випуск на програмата "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Училището е първото от област Велико Търново в програмата. В новия випуск на "Училища за пример" влизат 27 училища от 18 области и 21 населени места. Те са избрани от 99 кандидатури на училища от цялата страна, които комисията по подбор оцени като много силни.

Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Новите училища се присъединяват към още над 20 училища, които продължават развитието си във втората си година на програмата. 

С новия випуск "Училища за пример" започва работа за първи път освен в област Велико Търново и в регионите на Русе, Силистра, Ловеч, Кюстендил, Монтана и Сливен. По този начин програмата разширява обхвата си до 27 области в цялата страна заедно с училищата от първата година. 

Новите участници в програмата са с още по-разнообразни като профил на училищата. В новия випуск има две начални училища, 14 основни, 3 средни училища, 4 професионални гимназии, две математически, една търговска гимназия и едно спортно училище. 

"Разнообразието от профили на училища и броя на екипите, които ще се включват в обучението ще позволи още повече споделяне на опит, добри практики и откриване на пътя към истинско училище за пример, в което цялата училищна общност работи заедно за успеха на учениците, независимо от даденостите на средата.", споделя Ивелина Пашова, ръководител на програма "Училища за пример".
 

Първите обучения в програмата за новата учебна година започват на 21 август и продължават до 4 септември. Обученията за училищата първа година, сред които и НУ "Цани Гинчев", са в с. Арбанаси, а тези за втора в Панагюрище. В обученията ще вземат участие общо над 150 директори, зам.-директори, главни, старши и други учители, избрани от училищата. Заради мерки за безопасност училищните екипи са разделени на две групи, които ще преминат през идентични обучителни сесии в рамките на една седмица. 

Екипът от обучители на "Заедно в час" е предвидил за новите участници в програмата обучение върху принципите на разпределеното лидерство или как повече хора могат да мислят и поемат отговорност за качеството на преподаване и учене в училище.  Училищните екипи ще работят още върху развитието на разбирането си за Професионалните учебни общности като лидерски групи от учители, които заедно обсъждат и помагат за споделянето и подобряването на преподавателските практики в цялото училище. 

Училищните екипи от втора година на програмата ще наблегнат върху развиване на чувствителност към културните различия, по-дълбоко разбиране на понятията "дискриминация" и "потисничество", както и училищни политики за подкрепа на многообразието. Обученията изискват активно участие на всички учители през различни дейности за преживяване, участие в дискусии и споделяне на собствен опит. За първи път от началото на програмата обученията ще се проведат на живо, а не онлайн.

„Училища за пример" е двугодишна програма за професионално развитие на цели училищни екипи и се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище" и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по част от конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата започна през есента на 2020 г. и е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България" и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час".

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи. 

Освен обучения в рамките на програмата през цялата учебна година училищата ще преминат още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите ще посещават училищата и ще им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма.


Ключови думи
НУ "Цани Гинчев" Училища за пример Заедно в час
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати