Сряда, 12 Май 2021
            
Велико Търново Общество

Пропуските в образованието заради пандемията провокират повече хора да стават учители

  10.02.2021 11:03
Пропуските в образованието заради пандемията провокират повече хора да стават учители

С връщането в училище на част от учениците все по-осезаеми стават пропуските от онлайн обучението, а това провокира и по-голям интерес към учителската професия. Това наблюдение отчитат от фондация “Заедно в час”. През последните месеци има изключителен интерес към програмата “Нов път в преподаването” на организацията, която подкрепя и обучава завършващи студенти и професионалисти от различни сфери да стават учители и да работят в училища в 20 области на страната.

От септември близо 5000 души са проявили интерес към програмата за професионално и лидерско развитие на организацията, а кандидатите са над 2000. Традиционно най-голям интерес към работата като учители с програмата на “Заедно в час” има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит до 10 години. Тази година има значителен интерес към програмата и от страна на студенти, завършващи педагогически специалности и хора с педагогическа квалификация.
Кандидатстването за програма “Нов път в преподаването” продължава до 25 март на сайта zaednovchas.bg.
“Много хора, които са учили или работили като учители, в момента преоткриват  професията. След онлайн обучението те много по-ясно си дават сметка за нейното значение, но и също колко динамична и отговорна е работата с ученици. Преминаването към дистанционно преподаване показа нагледно колко е важно учителите да не спират да учат, да се развиват и да се адаптират към изискванията на съвремието. Програма “Нов път в преподаването” дава възможност именно за надграждане на опита от университета, работа в реална среда и безценна подкрепа за ефективно преподаване без значение на формата на обучение.”, споделя Нели Кочева, ръководител “Прием на нови участници” в “Заедно в час”.
"Заедно в час" вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. “Нов път в преподаването” е първата и най-успешна програма на организацията. Участниците в нея получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. През последната година в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда.
Най-много кандидати за учители и тази година има от големите градове - София, Пловдив, Варна. Веднага след тях се нареждат Велико Търново, Стара Загора и Русе по желаещи да преподават.
Всички кандидати за програмата на “Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност - одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.
През следващата учебна година “Заедно в час” ще работи с училища партньори в 20 области на страната - Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен. Започването на работа в регионите зависи от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата./ сн. Заедно в час


Ключови думи
Заедно в час Нов път в преподаването
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати