Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Расте броят на онкологичните УНГ заболявания

  03.08.2021 13:14
Расте броят на онкологичните УНГ заболявания

Расте броят на онкологичните УНГ заболявания, отчитат от единственото отделение „Уши, нос и гърло“ в областта, което се намира в Горнооряховската болница. За последния месец и половина са регистрирани пет случая на болни с ларингиални тумори, информира д-р Стоян Стоянов, началник на отделението.

Те са диагностицирани и повлияни оперативно, с последващо лъчелечение във високотехнологичните университетски болници в Пловдив и Плевен, допълва той.

Д-р Стоянов споделя и друга тревожна тенденция - че едва 10-14% от онкоболните са ранно диагностицирани, докато между 60 и 70% са пациентите, които идват със заболявания в напреднал стадий.

Ранната диагностика е много важна и оперативното лечение при нея може да бъде частично, преживяемостта на пациента - голяма, докато при заболяване в напреднала фаза възможностите са вече силно ограничени, посочва д-р Стоянов, който догодина ще защити дисертационен труд на тема онкологични заболявания.

За първото шестмесечие през отделението са преминали над 250 пациенти. В сравнение с 2019 г. те са по-малко на брой заради пандемията и особено третата вълна на коронавируса през февруари - март. През летните месеци, с чувствителното намаляване на заболеваемостта от COVID-19 , се наблюдава ръст на пациентите в отделението, като операции и лечение се провеждат при стриктното спазване на противоепидемичните мерки.


Ключови думи
УНГ д-р Стоян Стоянов МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати