Вторник, 16 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Високоспециализирани носни и ларингеални интервенции извършиха в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица

  23.10.2020 12:00
Високоспециализирани носни и ларингеални интервенции извършиха в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица

Високоспециализирани носни и ларингеални интервенции на пациети от региона извършиха преди десет дни в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица известният оториноларинголог проф. Илия Йовчев от УМБАЛ – Пловдив и д-р Стоян Стоянов, началник на УНГ отделението в Болницата.
Д-р Стоянов, който днес празнува рожден ден, прави равносметка на работата си като началник на УНГ отделението в Горнооряховската болница.
От две години, откакто съм тук в болницата, като началник на единственото УНГ  отделение в областта се опитвам да повиша нивото на медицинската услуга. За целта много пъти в МБАЛ „Свети Иван Рилски” идва проф. Илия Йовчев, един от доайените на оториноларингологията и хирургията в тази област у нас. Въпреки годините си, професорът е склонен и ще продължава да идва и да преглежда пациенти от региона, както и да извършва заедно с мен по-големи и по-сложни операции. За мен е чест като негов ученик, че въпреки напредналата си възраст, проф. Йовчев се отзовава да помагаме на пациенти от Великотърновския регион, споделя д-р Стоянов.
По думите на д-р Стоянов, досега във Великотърновския регион не е прилаган такъв подход за лечение на УНГ заболявания - висококачествена диагностика, често консултирана с хабилитирани лица от Пловдив и София, съвременна терапия, по-тежки оперативни интервенции, като по-сложните случаи се изпращат за операции в Пловдив, както и лечение на онкологични заболявания.
Това е един незаслужено изостанал район по отношение на пациентите с УНГ проблеми и страдания. И разликата в медицинското обслужване в Пловдив, София , Варна, Плевен, Стара Загора, където са медицинските униреститети и многото болници, и тук, във Велико Търново и региона, е съществена. Аз не мисля, че населението тук тряба да бъде ощетено от тази гледна точка, разсъждава още д-р Стоянов. Така че това, което ние постигаме в нашето отделение с тези оперативни намеси, с повишения брой пациенти и дори с икономическите параметри, малко или много ни дава повод за гордост, казва още д-р Стоянов.
Д-р Стоянов признава, че онкологичните случаи са негова слабост, тъй като десетилетия се развива в това направление и има сериозен опит в УНГ отделението в Националната онкологична болницата в София.
За жалост тези случаи се увеличават, но се повлияват успешно тук, а каквото трябва да се оперира на по-високо ниво, защото в МБАЛ не винаги имаме тези възможности и права, според стандартите на болницата, се осъществяват предимно в Пловдив. Той допълва, че с Комплексния онкологичен център във Велико Търново отделението си сътрудничи успешно по отношение на лъчетерапията и че гама терапевтичната база, с която КОЦ разполага, е на добро ниво.
Пациентите ни от региона могат да бъдат спокойни, че в мое лице могат да срещнат надежден специалист – диагностик, терапевтик, оператор и организатор на процеса на диагностично-терапевтичното повлияване на заболяванията. Защото не е въпрос да се прегледаме в кабинетите за 15 минути. Тук същественото е да бъде направена правилна преценка при различните случаи – с образна диагностика, със скенери, с резонанси, с рентгени, с клинична лаборатория, с микролаборатория, с биопсии, когато се усъмним за случаи с туморни процеси – с консултации с мои учители в лицето на доценти и професори в София, и Пловдив, за да може хората с проблеми да се чувстват защитени и медицински добре обслужени. Това е моето желание и моята отговорност и аз мисля,  че подхождам адекватно, заключва д-р Стоянов след двегодишната си работа в Горнооряховската болница.


Ключови думи
д-р Стоян Стоянов МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица УНГ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати