Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Свят, в който винаги има надежда, представя в Горна Оряховица художничката Татяна Пачгина

  28.07.2021 11:43
Свят, в който винаги има надежда, представя в Горна Оряховица художничката Татяна Пачгина

Нестандартно подхожда към изкуството Татяна Пачгина от Велико Търново.

Промените, които претърпява светът през последните години, и начина, по който ги вижда самата тя, Татяна показва в картините си. Част от тях са наредени в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица, където снощи бе открита изложбата й „Изход“.

Татяна е от руския град Ижевск, но живее в Старата столица. „Изход“ е част от проекта й „Брандове срещу хора“ и включва някои от творбите, с които наскоро Татяна защитава дипломната си работа на магистър от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. С тях, а и с останалите картини в изложбата, Татяна говори по актуални теми.

В първия цикъл от изложбата – „Красота“, насочва вниманието на публиката към променения идеал за женска красота.

В различните времена са различни идеалите за женска красота – през Средновековието е красива жената с обръснато чело, в картините от XVIII в. красотата е в снежнобялата кожа, при соцреализма – в атлетичната фигура на работещата жена, посочва примери Пачгина. Казва още, че пластичната хирургия дава много възможности на съвременната жена. Вече е възможно тя да промени напълно себе си, дори пола си, а не просто да рисува нещо на лицето си. В потребителското общество се обръща голямо внимание на култа към красотата и създаването на нови идеали. Живеем в потребителско общество, в което брандовете, логото, рекламата са част от живота ни. Живеем в изкуствено създаден свят, в свят на митове и легенди за брандовете. Брандовете не само посочват производителя, но вече представят много информация и за потребителя – от черти на характера до социален статус, смята Татяна Пачгина.

В картините си тези си виждания тя представя сатирично и с хумор. Но и с размах, защото и произведенията на изкуството трябва да са ярки образи. Иначе не биха привлекли и задържали вниманието на публиката.

„Бягство“ е нарекла втория цикъл от изложбата си.

През XX в. и XXI в. светът се променя все по-бързо и по-бързо. Но докато мечтае за други планети например, човечеството изчерпва ресурсите на Земята. Напредъкът носи добро, носи  и разрушение. И изкуството се променя, както се променя светът. Всичко е по-буйно, по-смело, по-актуално. Въпреки всичко човек винаги търси мира, тишината, хармонията. Година и половина във време на пандемия умори всички ни, но ни даде възможност да погледнем в себе си. И да видим, че надежда винаги има, винаги можеш да избягаш към природата, да си спомниш детството, за какво си мечтал, споделя Татяна Пачгина.

Всяко едно нещо може да бъде превърнато в изкуство, убедена е тя. Показва го нагледно в „Изход“. Като материали използва рекламни каталози, вестници, постери, строителни материали, пластмаса, полеителин и пр. Докато учела, под наставничеството на преподавателите й проф. Иван Узунов и Илиян Лалев експериментирала със стъкло, с желязо. А другата ми изложба сигурно ще е със съвсем различни материали, смее се Татяна. Благодарна съм на уредника на Художествената галерия в Горна Оряховица д-р Деница Иванова-Александрова, че е отворена към смелите идеи. Вярвам, че ще успее да разчупи културната атмосфера в града, споделя още художничката.

Татяна няма претенцията, че изложбата й е философски натоварена, целта й е просто да представи концепцията си и да покаже на публиката света си. Свят, в който винаги има избор, надежда, изход.

Изложбата на Татяна Пачгина ще остане наредена в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица до 10 август. Следващите, които ще могат да се докоснат до света на Татяна, са ценителите на съвременното изкуство в Севлиево.  

Още за Татяна - на https://regnews.net/news/16155580629692/tatyana-ot-izhevsk-izbrala-veliko-tarnovo-za-svoy-dom-i-tuk-otkrila-risuvaneto-kato-profesiya

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Татяна Пачгина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати