Неделя, 13 Юни 2021
            
Велико Търново Култура

Татяна от Ижевск избрала Велико Търново за свой дом и тук открила рисуването като професия

  13.03.2021 07:00
Татяна от Ижевск избрала Велико Търново за свой дом и тук открила рисуването като професия

За да стигне от Русия до Велико Търново, Татяна Пачгина минала през няколко страни в цяла Европа и дори през Африка. В крайна сметка обаче избрала старата българска столица за дом на децата си, а впоследствие открила и че детската й любов – рисуването, може да бъде нейна професия.

Картини на рускинята в момента могат да се видят в изложбата „Жените като вдъхновение” в Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица, а в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово бе открита Националната изложба „Пролетен салон” също с нейно участие.

Изложбата се провежда с подкрепата на Съюза на българските художници и се организира едновременно като платформа за млади автори и за да подчертае важността от приемствеността на художествените традиции. Откриването на изложбата и обявяването на наградите бе на 12 март (петък) от 17.30 часа. След проведеното журиране в Национална изложба „Пролетен салон“, до участие са допуснати 139 авторки, сред които и Татяна Пачгина.
36-годишната Таня е родена в големия индустриален център Ижевск, република Удмуртия, в която е роден и световноизвестният композитор Пьотр Илич Чайковски. Градът е известен като производител на автомобили и мотоциклети. „Ижевск е развит град, в центъра има голямо езеро, красива крайбрежна алея, много музеи и паркове”, разказва за родното си място Татяна. Тя получила образованието си в един от местните университети със специалност реклама и маркетинг. След университета работила в родния си град, а после и в Москва.
Таня не е от рускините, открили България покрай любовта с българин. Съпругът й също е руснак и е от Коми. „Русия е прекрасна страна, но аз исках да видя и да живея в други страни по света“, казва младата жена. Живяла е в Египет и в различни краища на Европа – Кипър, Чехия, Швеция. Харесвам Европа, нейното разнообразие от култури и природа. „Исках да намеря държава, която да бъде моят дом и дом за децата ми. Със съпруга ми избрахме България”, разказва Таня.
С Велико Търново било любов от пръв поглед. Пристигнали в старата столица на България, когато Таня вече чакала първото си дете. Харесали града и района, а когато се качили на Царевец и видели красотата на планините, решили да живеят тук.
Това било преди 8 години. Тук са родени децата им. „Харесвам отношението и вниманието на хората. Тук срещнах много доброта и помощ, за което благодаря”, казва рускинята.
В България тя преоткрила любовта си към изкуството.

Още в детството обичала да рисува и дори искала да учи в художествено училище. В България започнала да рисува по-често и след това решила да се пробва и да превърне хобито в професия. В момента завършва магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
В продължение на 4 години семейството живяло в българско село, така че някои от картините й са посветени на темата за селото. Рисувала е и пейзажи, използвайки техниката на импресионизма с маслени бои. Сега опитва различни съвременни техники (колажи, инсталации и др.). И темите са свързани с потребителското общество, градските и човешки проблеми, екологията.


„Има много възможности да покажете картините си в България. Всеки по-голям град има градски галерии, които провеждат редовни съвместни изложби. Показвала съм картини в много градове на България. Стремя се да участвам във всички големи конкурси-изложби в България. Член съм на СБХ Велико Търново”, казва Таня.
Световната пандемия донесла промяна в живота й, като я подтикнала да се потопи в красотата на планината отблизо. „През 2020 г., след като хората бяха затворени в къщите си през цялата пролет, много хора като мен започнаха да ходят често в планината. Това е свобода, заряд на енергия и среща с нови позитивни хора. Любими маршрути са ми хижа „Мазалат” и Триглав. Синът ми вече е на 8 години и ходим заедно. Включвали сме се в преходи с групи от Велико Търново, Дряново и Русе”, споделя Пачгина.


Тя не къса връзките си и с родината. Разказва, че руската общност е доста сплотена. Във всеки град в България има руски групи. Във Велико Търново също. Срещат се 2 пъти в годината за празниците. Приятелки са с руските момичета, които живеят тук, децата им също са приятели. Семейството и приятелите в Русия липсват естествено, затова се стараят да се връщат в родината веднъж годишно.
„Много мои приятели са били в България и всеки път, когато идват, им показвам нови места. За мен е много важно човек да бъде любопитен и аз се опитвам да пътувам колкото се може повече. Когато посещавам различни градове, влизам в музеи, галерии. Струва ми се, че всеки може да намери тип музей, който да му е интересен. Пътуването ни прави по-богати на сърце”, казва Таня Пачгина.


След осем години в България разбира български много добре. Казва, че говори и чете на средно ниво, но всъщност се справя повече от добре. „Българският език, както всеки друг език, изисква изучаване, време, внимание, езикът има много различни нюанси. В България се чувствам комфортно, тук ми е приятно и лесно. Хората са различни навсякъде, но вярвам, че ако сте положително настроени, тогава другият ще бъде благосклонен към вас. Как ще ме приемат, зависи от мен на първо място. Вече имам доста приятели сред българите - приятели туристи, приятели в университета, приятели сред майките. Мога да кажа, че българите са много отзивчиви, добре образовани и интелигентни”, споделя Татяна Пачгина, избрала да отгледа децата си и открила призванието си във Велико Търново.


Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Татяна Пачгина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати