Събота, 01 Яну 2022
            
Велико Търново Спорт

Николинка, Християна и Деметра – нежното лице на търновското карате

  25.07.2021 13:49
Николинка, Християна и Деметра – нежното лице на търновското карате

Самоусъвършенстване, дисциплина, постоянство, тежки тренировки. Върху тези основи е изградена философията на киокушин. Твърди се, че през последните няколко десетилетия този стил в каратето е привлякъл над 12 млн. души по целия свят.

Сред тях са и три млади дами от Клуб „Катана“ във Велико Търново. Клубът е създаден през 2008 г. от сенсей Самир Мутишев, като към днешна дата обединява състезатели от 5- до 58-годишна възраст.

В „Катана“ Николинка Бояджиева, Деметра Манолова и Християна Димитрова намират своето място, след като минават през редица други спортове. Николинка например опитала художествена гимнастика, но не й харесало. После пробвала с друг стил в каратето – годжу-рю, но отново преценила, че не е за нея. Спортният път на Деметра пък минава през тенис, плуване, спортна гимнастика, художествена гимнастика, всякакви видове танци, шото кан, бокс. За да стигне до киокушин. След 2 г. в залата по спортна гимнастика, Християна също избира киокушин.  

Изборът им се оказва възможно най-правилният – и трите момичета не спират да трупат медали и престиж както за клуба си, така и за България.

В началото на месеца Николинка Бояджиева стана вицешампионка на Световната купа по киокушин, проведена в рамките на тазгодишния Международен летен технически лагер в Камчия. Среброто Николинка спечели в катерогия до 55 кг при девойките старша възраст. Това й отличие всъщност показва, че успехите й не са спорадични. През 2019 г. в Португалия тя стана вицеевропейска шампионка в до 45 кг при 14-15-годишните. През 2021 г. пък е първа на Държавното  в категория до 55 кг при 17-18-годишните. И това са само най-големите й засега отличия, отделно са всички останали от други проведени състезания в България.

Николинка Бояджиева се мести от Димитровград във Велико Търново през 2004 г. Наесен ще бъде в XI клас в „Оперативно счетоводство“ на Старопрестолната гимназия по икономика. В голямото й семейство, в което са общо 6 деца – има двама братя и три сестри, всички тренират. Баща й е човекът, който пръв я насочва към спорта, но интересът й към киокушин запалва брат й Костадин. А когато този интерес, упорството и волята на Николинка срещнали подкрепата и опита на сенсей Мутишев, нещата започнали да й се получават.

Николинка успява да съчетава спорта с ученето. Не пропуска да отбележи, че това не би било възможно без разбирането, проявявано от учителите й. Признава, че не й остава много свободно време и че едва 2-3 месеца през годината си позволява да си хапва, каквото й се хапва. През останалото време спазва строг хранителен режим, за да бъде в перфектна физическа форма и отговаряща на категорията, в която се състезава. Намери ли някой час, обича да чете за Древен Рим и особено за Гай Юлий Цезар.

Голямата мечта на Николинка е, разбира се, световната титла. Световната, защото карате не е олимпийски спорт. Но пък от известно време тренира и бокс, така че нищо не се знае.

От 2018 г. Николинка и Християна Димитрова участват в състезания като част от националния отбор. Пандемията осуетила пътуването им за Европейското през 2020 г. в Турция. Но и Християна не пропуска медал на Световната купа в Камчия – бронзов при девойките старша в абсолютната категория.

Християна е на 17 г., наесен ще бъде в XI клас в СУ „Емилиян Станев“. Киокушин тренира вече близо 9 г. Този стил й харесва още от дете. Като истински каратист не си позволява да използва наученото в залата извън нея.

Деметра Манолова също е част от разширения национален отбор. Деветокласничката в „Аркус“ започва като на шега с каратето, но постигнатите успехи я увличат допълнително и й дават още по-силна мотивация. Мечтае да покори всички върхове в киокушин. В Камчия Деметра стана трета при младшата възраст в кат. до 55 кг.

С общо 9 състезатели в 3 възрастови групи се яви Клуб „Катана“ на Световната купа в Камчия. Всички те са подготвени от сенсей Самир Мутишев. Самият той е възпитаник на габровската школа по киокушин, има трети дан, а с идването си във Велико Търново решава да развие този стил и тук.

Интересът към клуба е непрекъснат, са наблюденията на сенсей Мутишев.


Ключови думи
Катана Самир Мутишев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати