Четвъртък, 19 Май 2022
            
Полски Тръмбеш Спорт

Третото издание на „Полски гамбит” събра близо 70 любители на шахмата от България и чужбина в Полски Тръмбеш

  22.06.2021 09:26
Третото издание на „Полски гамбит” събра близо 70 любители на шахмата от България и чужбина в Полски Тръмбеш

Вече традиционният турнир „Полски гамбит” се проведе за трета година в гр. Полски Тръмбеш. На 19-20 юни любители на древната игра и шахматни професионалисти гостуваха в общинския град, за да премерят сили на черно-белите дъски. Проведоха се два турнира: по ускорен шахмат и по блиц, а наградният фонд на състезанията бе на обща стойност от 2000лв.

В турнира имаше и международно представителство от Румъния и Русия, а специалнен гост на събитието бе шефката на протокола на Руското посолство  Надежда Воробьева, която изчете поздравителен адрес от Руското посолство към ръководството на Община Полски Тръмбеш, кмета Георги Чакъров и организаторите от ШК "Асеневци" и местния клуб "Полски гамбит" по време на официалното откриване.

Турнирът по ускорен шахмат се проведе по швейцарска система в 7 кръга, а участие взеха 67 шахматисти от цяла България, Русия и Румъния. Победител стана майсторът на спорта от Перник Любомир Данов, следван от русенския шахматен деятел Ростислав Раев и представителя на ЦСКА София Горан Кръстев. Награда за най-добре представил се сеньор получи Диан Диков от Ловеч. В извадковото класиране по групи бяха излъчени и шампиони при децата в различните възрастови групи. В групата на най-малките шахматисти до 8 години купата грабна Георги Стефанов от ЦСКА София. При 10-годишните убедително триумфира гостът от Румъния Влад Петроф. Негов подгласник бе представителят на домакините от „Асеневци” и училищен шампион на България до 11 г. за 2021г. Теодор Тутеков. При 12-годишните златото взе Мартин Кънчев от „Етър”, следван от Веселин Маринов от „Асеневци” и габровец d Кристиян Кънев от „Орловец”. В групата на най-големите до 14 години представителката на руската федерация София Воробьева надделя над конкуренцията, оставяйки на половин точка зад себе си Денислав Иванов от „Орловец”. Челната тройка бе попълнена от Ивелин Стефанов от „Асеневци”.

В турнира по БЛИЦ участие взеха 46 шахматисти. Шампион стана състезателят на ЦСКА София Георги Филев, следван от Любомир Данов от Перник и Цветомир Ангелов от Бургас. При децата до 8 години със злато се окичи софиянецът Георги Стефанов, при 10-годишните отново триумфира румънецът Влад Петроф. В групата на 12-годишните най-добре се представи боляринът Мартин Кънчев, а при най-големите отново най-убедителна бе рускинята София Воробьева.

Общо в състезанията бяха раздадени 20 парични награди, 4 купи и 24 медала. Турнирите бяха общи и редом с възрастните състезатели и професионални шахматисти сили мериха и малките любители на древната игра. За смелостта си да участват в такъв формат малчуганите получиха специален подарък – „Учебник по родинознание”, където да прочетат за славното минало на българския народ. Шахматът е древна игра на царете и аристокрацията, която днес се намира в категорията „спорт”, но всъщност представлява една уникална симбиоза от спорт, наука, култура и изкуство, категорични са международната майсторка Цвета Галунова и фиде майсторът Даян Нинов, които от години развиват шахмата в Полски Тръмбеш и в цялата област. Те твърдят, че паралелите между шахмата и историята на царете винаги е вдъхновявала подрастващите.

„Благодарим на целия екип на Община Полски Тръмбеш за това, че помогна това прекрасно събитие да се случи на територията на общината. Благодарим лично на кмета на Община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, както и на неговия заместник Назиф Кадир. Благодарим и на всички участници, родители и придружители, които избраха Полски Тръмбеш за дестинация за уикенда и заедно създадохме поредния шахматен празник”, споделиха организаторите на турнирите и ръководители на ШК „Асеневци” и ШК „Полски Гамбит” Цвета Галунова и Даян Нинов.

Купа „Полски гамбит III” бе последният подготвителен турнир за много от децата, които участваха, преди Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години, които ще се проведат от 27.06. до 03.07. в гр. Априлци. Там ще бъдат излъчени шампионите на България, които ще представят страната ни на световните първенства. Доверие за организацията „Българската федерация по шахмат 1928” за трета поредна година гласува на великотърновския клуб „Асеневци”.


Ключови думи
Полски гамбит Цвета Галунова Даян Нинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати