Неделя, 01 Авг 2021
            
Велико Търново Политика

Областният управител, МВР и РИК обсъдиха готовността за изборите на 11 юли

  14.06.2021 17:48
Областният управител, МВР и РИК обсъдиха готовността за изборите на 11 юли

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков проведе работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР и Районната избирателна комисия (РИК) по подготовката на парламентарния вот на 11 юли. Целта на срещата, инициирана от областния управител, бе да се координират действията между институциите, участващи в организирането на изборите, и да се осигури много добър синхрон между тях с цел спокойното протичане на изборния процес. Обсъдена бе създадената досега организация и предстоящите ангажименти за провеждането на честни и прозрачни избори.
В срещата участваха заместник областните управители Габриела Шилкова и Станислав Николов, главният секретар на областната администрация Петя Райкова, директорът на ОДМВР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Стефан Николов, председателят на РИК Николай Илиев и комисар Владимир Шомов - началник в отдел „Разследване“ в ОД на МВР-Велико Търново.
След срещата областният управител Георги Гугучков и председателят на РИК Николай Илиев дадоха кратък брифинг, на който акцентираха, че е постигната много добра координация между ведомствата, ангажирани с провеждането на вота. До днес в РИК са регистрирани 22 листи с кандидати за народни представители. Десетте общини на територията на областта са готови с формирането на СИК и те са регистрирани в РИК. За нощта на изборите са осигурени достатъчно места за пристигащите членове на СИК, те ще могат да изчакват реда си в сградата на Областна администрация Велико Търново, както и в залите на Корпус 5 на Великотърновския университет, при спазване на противоепидемичните изисквания и запълване на залите до 50% от капацитета им.
Областният управител обясни, че доставката на дезинфектанти и лични предпазни средства за участващите в изборния процес е децентрализирана. Десетте общини са получи необходимите средства още на 9 юни 2021 г.  Сумата от 66 хил. лв. е разпределена между общините според броя на секционните избирателни комисии във всяка една от тях. За нощта на изборите и за РИК - Велико Търново са отделени още 5 хил. лв.
Всяка община ще избира сама доставчика на дезинфент, като продуктите трябва да бъде придружени от декларация за съответствие и информационен лист.


Ключови думи
Георги Гугучков избори Николай Илиев РИК - Велико Търново Димитър Машов