Петък, 10 Сеп 2021
            
Горна Оряховица ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

35 горнооряховчани намериха място в листите за изборите на 11 юли, четирима са водачи

  11.06.2021 10:59
35 горнооряховчани намериха място в листите за изборите на 11 юли, четирима са водачи

212 кандидати вече влязоха в предизборна битка и ще се борят за предпочитанията на избирателите във Великотърновска област. Сред тях са 35 горнооряховчани, като четирима са и водачи на своите листи. Всеизвестно е, че Явор Божанков води листата на „БСП за България”, но че негов учител е водач на „Партия на зелените” се знае от малко хора. Йордан Богданов е преподавал на бъдещия политик в основното училище. Той водеше листата на зелените и на 4 април. Даниел Пулов от Долна Оряховица ще води листата на „Глас народен”, а Андриан Петков е водач на „България на труда и разума”. Най-много горнооряховчани има в листата на Движение „Заедно за промяна”. Вторият в нея Йордан Яков представлява партията в региона и от 16 души в листата десетина са от Горнооряховско.

Общо 22 листи – 14 на партии и 8 на коалиции се регистрираха в IV МИР за изборите на 11 юли. В бюлетината за областта ще липсва само една от регистрираните в ЦИК субекти и това е ПП „Подем”, която иначе пък първа внесе документи в Централната комисия.

В сравнение с изборите на 4 април кандидатите са малко по-малко, но пък по-малко са и регистрираните в ЦИК формации. 19 партии и 9 коалиции внесоха документи в ЦИК. Четири партии получиха отказ заради недостатъчно подписи. Сред отпадналите е и търновската партия на издателя Иван Габеров – „Благоденствие-Обединение-Градивност”. Една коалиция се вля в друга и така останаха 23 формации – 15 партии и 8 коалиции.

Общо кандидатите във Великотърновска област са 212, с около трийсетина по-малко, отколкото бяха на 4 април. С пълна листа от 16 души се явяват „Има такъв народ”, „ГЕРБ – СДС”, „БСП за България”, „Демократична България”, „Български патриоти”, „Заедно за промяна” на Александър Томов и „Българско лято” на Васил Божков. ДПС е с 15 души, „Изправи се! Мутри вън” – 14, а ПП „МИР” – 13. Най-къса е лисата на ПП „Пряка демокрация” – само един човек, бригадата на ПП „Бригада” е от двама кандидати.

Междувременно ЦИК изтегли и номерата в бюлетината.

1. Движение „ЗАЕДНО за промяна”
2. „Свобода”
3. Български национален съюз „Нова демокрация”
4. „БСП за България”

5. ГЕРБ-СДС
6. „Атака”
7. ДПС
8. „Изправи се! Мутри вън!”
9. МИР
10. „България на труда и разума”
11. „Възраждане”
12. „Подем”
13. „Бригада”
14. „Пряка демокрация”
15. „Гражданска платформа Българско лято”
16. „Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ”
17. „Ляв съюз за чиста и свята република”
18. „Партия на Зелените”
19. „Национално обединение на десницата”
20. „Глас Народен”
21. „Републиканци за България”
22. „Има такъв народ”
23. „Демократична България”

Най-големи късметлии като че ли са „Републиканци за България”, които изтеглиха същия номер като за предишните избори и могат да спестят от рекламни материали.

Във всички листи, особено на основните претенденти, има сериозно обновяване спрямо предишните избори.

Коалиция „ГЕРБ-СДС” е сменила почти половината листа. Водачът остава същият – бившият здравен министър проф. Ангелов, но второто място вече е за председателя на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов. Запазва третото си място бившият председател на ОбС в Горна Оряховица и депутат в 45-то Народно събрание Димитър Николов. В листата се завръща Станислава Стоянова, която бе депутат в 44-я Парламент, а място в първата половина е намерил и младежкият лидер Георги Недев.

При БСП също има големи промени, които се наложиха и заради скандалите покрай излизането на Весела Лечева и отказа на част от общинските организации да участват в подреждането. Така в листата се появиха доста нови имена, които са водени от ексдепутата Явор Божанков.

ДПС запазва водача си, но също прави някои промени. Втора вече е Фатме Етемова, а областният лидер Гюнай Далоолу слиза на трето място. Листата на Движението остава най-младата.

Коалиция „Демократична България” като че ли изглежда най-постоянна в сравнение с 4 април и първите петима в листата са същите. Адвокатите Калоян Янков и Людмила Илиева са следвани от д-р Калейнски, предприемача Любомир Марков и журналиста Елена Чамуркова.

Същите са водачите и на листата на „Има такъв народ”, като и тримата първи вече имат депутатски опит от 45-то Народно събрание. Проф. Андрей Чорбанов е на първо място, а второто е за областния лидер Момчил Иванов. Преподавателят от Стопанската академия Христо Дочев е трети.

Това са политическите сили, които си разпределиха осемте мандата в IV МИР на 4 април. ГЕРБ-СДС, „БСП за България” и „Има такъв народ” получиха по две депутатски места, а по едно имаше за ДПС и „Демократична България”.

На тези избори към това разпределение претенции ще имат „Изправи се! Мутри вън!” и новото патриотично обединение „Българските патриоти”.

Амбициите на „Изправи се! Мутри вън!” явно са големи, тъй като пускат за водач във Велико Търново един от лидерите на коалицията – Арман Бабикян.

Патриотите отново залагат на проверената марка и листата се води от доц. Милен Михов.

Стартът е даден. На 11 юни започва официалната кампания. На 11 юли ще разберем дали и тези избори са демо версия, какъвто се оказа вотът на 4 април, и ще ходим на трети тази година, или ще са намери формула за що-годе трайно управление.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
горнооряховчани в листите избори
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати