Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Избори 2021

Седем партии влизат в Парламента според първите официални извадки на социолозите

  04.04.2021 20:26
Седем партии влизат в Парламента според първите официални извадки на социолозите

Първите официални данни от екзитполовете на социологическите агенции дават шанс на седем партии да участват в 45-то Народно събрание. Общо взето се потвърждават предварителните очаквания за сериозна преднина на ГЕРБ пред останалите, но пък новите играчи се представят по-добре от очакваното. Много близо са БСП и „Ива такъв народ” и при някои агенции партията на Слави дори изпреварва социалистите. „Демократична България” диша във врата на ДПС, а ВМРО и „Изправи се! Мутри вън” са още на ръба, но с по.голяма вероятност на прескочат бариерата от 4%.
Според извадките за Великотърновска област трите първи партии – ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ” са много близо и това изключително много затруднява прогнозата за разпределението на мандатите.
Според Алфа Рисърч, избирателите са ги подредили по следния начин:
ГЕРБ – 25,7%
БСП – 17,6%
Има такъв народ – 15,2%
ДПС – 11%
Демократична България – 10,4%
Изправи се! Мутри вън – 4,2%
ВМРО – 4%
Според изчисленията на социологическата агенция, ако данните се запазят така, то ГЕРБ ще има 70 депутати в 45-то Народно събрание, БСП – 48, „Има такъв народ“ – 41, ДПС – 30, „Демократична България“ – 12, „Изправи се! Мутри вън“ – 12, ВМРО – 11 депутати.
Социолозите обаче прогнозират гласовете от чужбина да променят конфигурацията и е напълно възможно партията на Слави Трифонов да измести БСП от второто място.
Според данните от екзит пол на „Галъп“, „Има такъв народ“ е изпреварила БСП и за пръв път от десетилетия „червените“ са изтласкани от политическата сцена:
 
ГЕРБ – 25%
Има такъв народ – 17,1%
БСП – 16,7%
Демократична България – 10,5%
ДПС – 10,2%
„Изправи се! Мутри вън“ – 5%
ВМРО – 4,7%


Ключови думи
избори резултати
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати