Неделя, 05 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Светски

Виктор, който свири с „Конкурент” на площад „Георги Измирлиев”, композира, пише текстове и учи право

  06.06.2021 13:13
Виктор, който свири с „Конкурент” на площад „Георги Измирлиев”, композира, пише текстове и учи право

Рок легендите от „Конкурент” направиха страхотен концерт в Горна Оряховица за празника на града. Освен че се раздадоха тотално и накараха хиляди горнооряховчани да се почувстват рокаджии поне за един час, те дадоха шанс на двама от своите местни фенове да свирят заедно с тях. На сцената с рок ветераните забиха младият Виктор Ангелов и собственикът на фирма „Стефанов” – Иван Стефанов. Някои хора знаят, че производителят на горнооряховски суджук и колбаси с марката „Стефанов” е и много добър барабанист и дори свири в местна банда, когато има време. Но кой е младият китарист, на който музикантите от „Конкурент” предрекоха добро бъдеще в рока?

22-годишният Виктор всъщност не попада за първи път под светлината на прожекторите и вече има доста опит в изявите си на сцена със сериозни музиканти. През септември 2018 г. участва в „Грийн рок фест” в Русе заедно с метъл легендите Bonfire, през 2020 г. преди фронтмена на Rainbow Рони Ромеро на фестивала Japara Mega Rock в село Опанец, Плевенско и др. Да си на точното място в правилното време е задължително, ако искаш да пробиеш в музикалния свят. Особено ако идваш от малък град и нямаш супер яки връзки. Но няма нищо невъзможно, ако обичаш това, което правиш и си упорит. Това е разбрал Виктор от вече доста богатия си опит на музикалната сцена. И следва мечтата си да прави музика, но без да изоставя и другите си житейски планове.

Роден е в Горна Оряховица. Завършил е СУ „Георги Измирлиев”, а сега е 3-ти курс „Право” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Отнася се към правото съвсем сериозно, въпреки че музиката е голямата му страст. Обичам историята и справедливостта. Искам нещата да се случват така, както е редно. Дори без да си давам сметка, винаги съм защитавал законността, обяснява Виктор защо е избрал правото след училище. Междувременно помага и в бизнеса на семейството. Там обаче се възползват от уменията му с компютрите и английския. Така че житейските му възможности са няколко. Но на първо място е музиката.

Раснал е в семейство, където всички са изкушени от музиката. Баба му свирила на акордеон, а дядо му се интересувал от народни инструменти. Майка му обичала пианото, а баща му се изкушавал от китарата. Вкъщи имало много музика и още преди да тръгне на училище, Виктор си падал по рока. Вдъхновители са му Джими Хендрикс, Ингви Малмстийн, Ричи Блекмор. Осъзнава близостта си с тази музика още 5-6-годишен, но кариерата си на музикант започва преди 7 години след един подарък, направен от най-близките му. Подаръкът е китара и той се отдава на изучаването й с целия си тийнейджърски плам. Взема уроци при Георги Пенчев, но работи и много сам. Впоследствие му се налага да изучи още доста инструменти, тъй като трудно се намират хора за записи и на младия музикант му се налага да стане мултифункционален.

През 2016 г. започва да свири с първата си група – Epitaph във Велико Търново. 2018 г. създават с приятели група в Горна Оряховица - FireSouls. Повечето са още ученици и пътищата им скоро се разделят. През 2019 г. Виктор започва нов проект - Vicious Angels. Заедно са с Петър Лалев, който е от Варна, но работи на Летището в Горна Оряховица и още две момчета от Велико Търново, които също гледат на музиката съвсем професионално.

През всичкото това време Виктор работи и по други проекти, свири с много различни музиканти и най-вече композира и пише текстове. Предстои излизането на първия му EP-албум с 4 песни, който ще се разпространява в Интернет, а вероятно и на дискове. Студиото е в дома на Виктор. Той сам си прави записите. Така че едва ли е изненада, че възнамерява да запише и курс за тон режисура към Народния театър в София.

Има напълно готови 6 собствени песни и около 20-тина идеи и започнати парчета. Някои са само инструментал, други са с негов текст, различни са като звучене и това всъщност е съвсем целенасочено. Трябва да изненадваш и да си различен, за да те забележат, убеден е Виктор.

Самият той харесва различна музика и казва, че хубави песни има във всеки стил. Най-общо казано представя своя стил като близък до метълкор и модерен прогресив метъл. Но като цяло обича да свири всякакви стилове и вече знае как да се адаптира към различната публика. Важно е да знаеш какво се слуша в момента и да следваш тенденциите. Но трябва да съобразяваш конкретната ситуация. За младите е добре да имаш по-модерно и по-агресивно звучене, но ако публиката е от по-възрастни – ще избереш по-класически рок парчета. Всъщност трябва да владееш различни стилове. Нашата музика е произлязла от блуса. Това е основата, от която тръгват различните рок-течения. Когато познаваш основата, лесно можеш да бъдеш разнообразен. Стремя се да бъда адаптивен и да мога да предложа различни неща, казва Виктор.

Освен на музиката, той държи много и на посланията на песните. Сам си пише текстовете и вкарва всякакви теми от ежедневието. Основните му теми са, че човек трябва да бъде верен на себе си, да живее своя живот, а не този, който му внушава общественото мнение. Любовта, омразата, въобще човешките взаимоотношения са важна част от текстовете на песните му. Харесвам текстове, които говорят за нормалните неща от живота – неща, които ни се случват всеки ден, но са важни за нас, казва Виктор.

Това е една от причините да харесва много „Конкурент”. Освен това е израснал с тяхната музика, защото са ги харесвали и родителите му. Запознал се с групата преди няколко години и говорили, че би могъл да свири с тях. Пратил им записи на техни песни в негово изпълнение и те били убедени, че лесно ще се впише. Така и се получи на концерта в Горна Оряховица. Няколко минути чек саунд и директно на сцената.

„Конкурент” са от малкото, които дават шанс на млади музиканти, които искат да се изявят и да пробият. Харесвам парчетата им не само защото съм израснал с тях, но и защото са искрени, говорят за нещата от живота, в същото време музиката е приятна и се получава като цяло нещо въздействащо и лесно запомнящо се. Много бих искал да имаме нови срещи и да правим заедно музика, казва младият музикант от Горна Оряховица.

Какви са отношенията на Виктор с музите на поезията и музиката? Музата е хубаво нещо, но не можеш да разчиташ само на нея, смята той. Понякога нещо те провокира и правиш песен за 30 минути. Друг път обаче работиш дни, че дори и месеци върху една идея. Прави са хората, които казват, че талантът е 10% от успеха, а останалото е труд. Трябва много, много работа, за да ти се получат нещата, разсъждава младият мъж.

Пандемията предизвика разпада на някои групи заради липсата на концерти. Други пък наблегнаха на правенето на песни през това време и това е добре като цяло за музиката. Не мисля, че един вирус може да убие емоцията и рано или късно музикалният живот ще възкръсне, убеден е горнооряховчанинът. Той също е в очакване на големите фестивали, където ще могат да покажат своята музика. През юли вероятно ще е първото сериозно участие в новото издание на фестивала в Опанец. Междувременно работи много усилено в студиото.

Опитвам се да избягам от комерсиалния тип музика, който поставя всички в един калъп. Както казах, мисля, че трябва да бъдеш различен, за да бъдеш забелязан. А и като цяло съм убеден, че всеки трябва да следва своя път и своите мечти. Като под следва разбирам не просто да мечтае, а да действа. Няма кой друг, освен самия ти, да ти реализира мечтите. Каквото и да правиш, трябва да даваш най-доброто от себе си, трябва да си постоянен и да имаш хъс. Бих пожелал на всеки да избере своето нещо - нещото, което обича и да го прави с цялата си енергия и любов, казва Виктор Ангелов. Който определено е щастливец, защото е открил много рано какво е това нещо, което го изпълва и го кара да дава всичко от себе си.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Виктор Ангелов Конкурент
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати