Събота, 04 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Над 100 състезатели ще си оспорват медалите в турнира по канадска борба „Златен лъв”

  05.06.2021 11:45
Над 100 състезатели ще си оспорват медалите в турнира по канадска борба „Златен лъв”

Над 100 състезатели, сред които европейски и световни шампиони, включително и гости от Грузия, започнаха схватките на масите за канадска борба в спортна зала „Никола Петров”. Турнирът „Златен лъв” се възражда след близо 10-годишно прекъсване, за да отбележи 25-та годишнина от създаването на Клуб по канадска борба „Локомотив 96”. Състезанието е част от богата програма по повод обявяването на Горна Оряховица за Европейски град на спорта.

Много съм развълнуван да съм отново в тази зала, където преди повече от 30 години поставихме началото на нашия спорт, каза председателят на Световната и на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров. Благодаря на Цецо Гашевски и Пламен Димитров, че възобновиха този турнир. Благодаря и на Общината, че им подаде ръка, за да реализират идеята си и то след една такава трудна година за спорта и за хората като цяло. Надявам се, че това зло, което преобърна живота ни, ще отмине и на всички, които днес на тук. Специални благодарности на приятеля Димитър Николов, с когото преди много години поведохме битката да популяризираме нашия спорт и канадската борба да намери място в голямото спортно семейство, каза още Хаджиторов.

Емоционално приветствие направи и доайенът на канадската борба в България инж. Димитър Милушев, с добре дошли към всички се обърна и президентът на горнооряховския клуб Цветан Гашевски, а честта да обяви официално турнира за открит получи кметът инж. Добромир Добрев.

Преди началото на схватките състезатели и гости бяха поздравени с акробатична композиция, подготвена от момичетата на „Акро Нова”, които се готвят за Световно първенство и със спектакъла „Копнеж за България” на балет „Грация”.

Днес са схватките на лява ръка, а утре ще е състезанието на дясна. Има пет категории при мъжете и една абсолютна, две при младежите, както и абсолютна категории за жени и хора с увреждания.

Сред участниците са горнооряховчаните Пламен Димитров – европейски, балкански и световен шампион по канадска борба кат. 85 кг., Недалин Христов - втори на световно първенство за мъже и световен шампион за юноши в категория 85 кг. и Марин Пейчев – европейски и световен шампион за хора с увреждания. За турнира в Горна Оряховица пристигат още многократният европейски и световен шампион в кат. 100 кг. Йордан Цонев, европейският и световен шампион в кат. 75 кг Валентин Господинов, Георги Цветков – европейски шампион в тежка категория. Сред грузинските състезатели е европейският и световен шампион в лека категория Левани Погосяни.


Ключови думи
канадска борба Златен лъв
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати