Четвъртък, 02 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Култура

Хор „Славянско единство” направи първия си концерт за сезона в Разград

  03.06.2021 13:25
Хор „Славянско единство” направи първия си концерт за сезона в Разград

Хор „Славянско единство” и хор „Железни струни” направиха емоционален и силно въздействащ концерт на сцената на НЧ „Развитие 1869” в Разград, който е първа изява на горнооряховските музиканти за този сезон. Концертът бе посветен на 165 години читалищна дейност в България и на празника на просветата и културата 24 май. Горнооряховският хор получи специална покана от хор „Железни струни” и неговия диригент Красен Иванов. Двете формации имат вече дългогодишно партньорство и съумяват да постигнат забележителна хармония на сцената дори без дълги съвместни репетиции.

Двата хора си разделиха програмата наполовина, като имаха и няколко съвместни изпълнения. Концертът започна с „Върви, народе, възродени”, като разградският хора вече бе построен на сцената, а гостите от Горна Оряховица пееха от залата. В края на концерта двата хора изпълниха заедно Ave verum corpus на Моцарт в памет на 230 години от смъртта на композитора, „Хора на евреите” от операта „Набуко” на Верди и „Една българска роза”.

По традиция последните изпълнения на концерта бяха химнът на хоровия съюз „Родна песен нас навек ни свързва” и „На многая лета”.

Посрещна ни една много чувствителна и интелигентно реагираща публика. Приеха ни много добре, имаше дори бисиране. Като цяло организацията беше на много високо ниво, а за нас винаги е било много приятно да работим заедно с Красен Иванов и хор „Железни струни”, коментира диригентът на „Славянско единство” Донка Копринкова.

Благодаря на моите хористи, които въпреки ограниченията на пандемията продължават да работят толкова отдадено. Имаме вече втори сезон, който не е пълноценен, но те успяха за много кратко време да влязат в чудесна форма. Бяха много концентрирани и в същото време освободени. Заредени с емоция и силно въздействащи. Това, естествено, се предаде на публиката, която реагира с бурни аплодисменти, разказа още Маестрото.

Това беше първото сценично участие на „Славянско единство” за този сезон, който вече е към края си. Това лято в Горна Оряховица трябваше да се организира първия фестивал на хоровото изкуство, но той е отложен за октомври. Вероятно тогава разградският хор ще върне визитата на своите горнооряховски колеги.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
хор "Славянско единство" Разград хор "Железни струни" Донка Копринкова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати