Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Дърветата в Градската градина в Горна Оряховица няма да намалеят, предвижда се мащабно озеленяване

  23.05.2021 11:39
Дърветата в Градската градина в Горна Оряховица няма да намалеят, предвижда се мащабно озеленяване

Градската градина няма да загуби голямото си предимство – пищната зеленина, напротив, ще стане още по-зелена, уверяват изпълнителите на обновяването й. Вярно е, че са били отсечени 34 дървета, но всички те са били изсъхнали, болни и опасни. Още при подготовката на проекта е направен анализ на състоянието на дърветата и общинският лесничей е маркирал тези, които трябва да се махнат. Това вече е направено и повече дървета в парка няма да се секат. Напротив, предстои залесяване. Ще се засадят нови 16 иглолистни и 27 широколистни дървета, които обаче ще са от по-дребни видове с масивни корони. Планира се засаждане на над 1000 различни видове храсти и стотици рози. Подходили сме най-внимателно към дърветата, защото си даваме сметка, че те са най-ценното нещо в парка, коментира ръководителят на проекта инж. Гергана Тодорова.

Всичко в парка е проектирано така, че да се запазят дърветата. Новите алеи, които се правят,  заобикалят дърветата, новите площадки също ги обграждат и категорично няма да има повече сеч, обяснява и техническият ръководител на обекта Игнат Енев, показвайки как новата алея прави завой около един от вековните кестени.

Строителните работи са доста напреднали, макар че обектът е много далече от финалния си етап. Направена е подземната инфраструктура – ел, ВиК, монтирани са цистерните за поливната система. Практически готови, само трябва да се сложи настилка, са двете нови игрища – за тенис на корт и комбинирано за баскетбол и волейбол. В момента основният фронт на работа е в южната част на парка. Там ще има два нови входа и в момента се изграждат входните алеи. В южната част ще има две детски площадки и една за фитнес, както и един шадраван. Друг фонтан ще има в централната част, а на север ще има още една детска площадка. Алеите ще са павирани с павета в сиво и охра, входът и оградата ще се реновират, но ще се запази ретро стилът.

При добро време през лятото, паркът ще е има завършен вид наесен. Целият ефект на новото озеленяване ще се види следващата пролет.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Градска градина Горна Оряховица озеленяване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати