Понеделник, 03 Яну 2022
            
Горна Оряховица Култура

Горнооряховчанка откри първа самостоятелна изложба в Норвегия

  22.05.2021 06:13
Горнооряховчанка откри първа самостоятелна изложба в Норвегия

Ирена Димитрова представя първата си самостоятелна изложба в Норвегия, за която с усмивка казва, че е станала възможна благодарение на COVID-19 и наложената изолация.

От 10 години Ирена, която е сред основателите на сдружението на горнооряховските художници ГоАрт и беше преподавател в СУ „Георги Измирлиев”, живее в страната на викингите. Заминала, за да работи в хотел, но от няколко години преподава изобразително изкуство в три частни училища. И трите са под шапката на една организация със собственици бивши музиканти. Изучаването на музика е много широко застъпено, но Ирена се опитва, и то успешно, да разшири и значението на изобразителното изкуство в училищата и да създаде традиция. Преди 4 години неин ученик участвал в конкурс за идеи за скулптура под патронажа на кралското семейство. Идеите на децата били претворени после и се намират в двора на кралския дворец, а за откриването били поканени всички деца с одобрени идеи и кралицата и принцесата се снимали с тях.

Работата й на три места е свързана и с много пътуване и отнема много време, така че може да рисува само в събота, когато е единственият свободен ден. В съботите през последната година се родила и сегашната изложба. Тя включва 37 платна – повечето маслена живопис, но и литографии и черно-бял сух пастел. Някои от картините са съвсем абстрактни, в други се налагат определени сюжети. Пеперуденият цикъл включва поредица от платна с деца и жени с пеперудени криле. Започнах с романтика, после реших да премина на животни, но само една горила влезе в изложбата и ми дойде друга идея за точно обратното на женственото и лирично начало, споделя Ирена. В изложбата има и серия „Детска стая”, вдъхновена от викингски истории и местни поверия с дракони, воини и т.н.

Картините са изложени в една от галериите на Сун – градчето, в което живее Ирена. То се намира в южната част на Норвегия, където всъщност е концентрирана по-голямата част от населението на скандинавската държава. Сун е голям горе долу колкото Горна Оряховица, но бързо се разраства покрай фиорда, на който е построен. Освен че има няколко галерии, има и хора, купуващи изкуство, така че доста голяма част от картините в изложбата вече са откупени.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Ирена Димитрова Норвегия ГоАрт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати