Сряда, 18 Авг 2021
            
Горна Оряховица Други

11 полета направиха вече самолетите, защитаващи от градушка Северна България

  18.05.2021 14:04
11 полета направиха вече самолетите, защитаващи от градушка Северна България

11 полета, 12 летателни часа и 600 запалени палки е равносметката от първата седмица на екипа, който ще се бори с градушките в Северна България. Трите самолета и командният център на проекта са базирани на Летище Горна Оряховица в хангарите на бившата фирма за селскостопанска авиация „Фортуна Еър”.

Два от самолетите и принципите, по които ще се работи, бяха представени днес от Министерството на земеделието, горите и храните, което финансира проекта, както и от Агенцията за борба с градушките, която е оперативен изпълнител. Стойността на проекта е 5 милиона лева. Той стартира официално на 14 май и ще продължи до края на сезона в началото на октомври или до изчерпване на средствата. На Летище Горна Оряховица ще са базирани 3 самолета, които ще защитават близо 30 милиона декара земя – на изток от Плевен до Черно море и между Дунав и Стара планина.

Проектът е пилотен не само за България, но е новаторски и за Европа. Досега защитата от градушки у нас става чрез ракети, които на този етап защитават около 22 милиона декара. Ефективността с ракети е 80%, докато със самолетния способ – 60%. Но пък със самолети е много по-евтино и това компенсира по-малката ефективност. Още повече, че със самолетите може да се работи и над населени места, обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките инж. Ваньо Славеев.

Този метод е много популярен в страните извън Европа и България е избрала за партньор специалисти от Аржентина. Екип от латиноамериканската държава в момента обучава българските радарчици и 12 пилота.

От радарите всъщност започва целият процес. Те уточняват координатите на градоносните облаци и подават сигнал към летателните екипи. Има непрекъснато два самолета на дежурство. Като екипажът е от двама пилоти и трети, който запалва палките. Така наречените палки са димки, просто обяснено, със сребърен йодид. Целта е да не се допуска втвърдяване и падане под формата на град на водната маса, събрана в облака. В най-добрия случай се излива дъжд, или пък слаба градушка в най-лошия.

На този етап самолетите летят до 3,2 километра височина и обработват („засяват” по терминологията на екипа) в основата на градоносните облаци. На следващия етап ще се обучават да летят над облаците и да засяват в горните части на облака.

Първите пробни полети са направени на 12 май, като излитания е имало всеки ден от тогава. Очаква се до края на седмицата да има още полети, тъй като май е един от най-опасните за градушки месеци в годината. Тази година обаче не е толкова тежка като миналата, успокоява инж. Славеев. Засега успеваемостта е доста добра, но сериозен анализ ще се направи след края на проекта наесен. Тогава ще се прецени дали тази дейност да продължи и занапред.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
градушка Летище Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати