Понеделник, 16 Авг 2021
            
Горна Оряховица Други

Празник на дрипавата баница във Върбица (галерия)

  15.05.2021 15:00
Празник на дрипавата баница във Върбица (галерия)

Вкусове и аромати доминираха днес във Върбица, където се проведе Празник на дрипавата баница. Заради пандемията миналата година бе нулева за събитието, но организаторите изпълниха дадената заявка тазгодишното издание да е по-пъстро отвсякога.

От сутринта щандове на кулинари от цялата страна бяха разположени в центъра на горнооряховското село. Сред изложените баници преобладаваха тези със сладък вкус – с локум, с тиква, дори с грозде. Вкусово и визуално обаче не им отстъпваха и солените, сред които имаше дори баница със суджук.

Старта на веселбата дадоха децата на Върбица, които бяха главни действащи лица в състезанията по надяждане с баница и надпиване с боза.

В надпреварите те бяха поощрявани от публиката, събрала се за празника.

За децата имаше и друга атракция – 74-годишната баба Стефка ги учи как се точат кори за баница.

Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да погинат.

Завидно майсторство с точилката демонстрира и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Малко преди това той и кметът на селото Йордан Петров поздравиха жителите и гостите на Върбица.

Сред официалните гости бяха също председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, зам.-кметовете на Горна Оряховица инж. Деница Коева и Григор Минков и др.

Специален момент имаше за организаторите на Празника – НЧ „Градина Върбица 1894”. През 2020 г. той бе обявен за любим кулинарен фестивал в анкета, организирана от групата „Кулинарните фестивали на България“ във Фейсбук. Припомняме, че върбишката запазена марка изпревари други емблематични събития - Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти в Куртово конаре и МКФФ „Банатски вкусотии“ в Асеново, и че НЧ „Градина Върбица 1894“ дари наградата си на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица за борба с коронавируса.

Днес секретарят на читалището Анелия Димитрова получи плакет от инициатора на „Кулинарните фестивали на България“ Стон Стоянов.

След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. В центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.

Тазгодишното издание на Празника на дрипавата баница се провежда с подкрепата на Община Горна Оряховица и спонсори, сред които „Лактима“, „Захарни заводи“, „Бомакс“ и др.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на дрипавата баница Върбица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати